Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

TOM TELEFON za otroke in mladostnike, program Zveze prijateljev mladine Slovenije, še naprej poziva k SMS donacijam za ohranitev in razvoj tega edinstvenega programa

23. 4. 2013
Ljubljana, 17. aprila 2013: Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je v petek, 12. aprila, na slavnostni prireditvi v Cankarjevem domu obeležila 60 let svojega delovanja in za enega svojih ključnih projektov - TOM telefon za otroke in mladostnike, do konca večera zbrala 28.509,00 evrov, ki bodo omogočili nadaljnji razvoj in delovanje telefona.

Telefon za otroke in mladostnike, TOM telefon (v nadaljevanju TOM), je celovit program svetovanja, informiranja in usmerjanja otrok in mladostnikov, ki se soočajo z različnimi izzivi odraščanja.

TOM je edinstven projekt, ki zagotavlja pomembno vez med svetovalci – prostovoljci in mladostniki, ki se znajdejo v dvomu ali življenjski stiski. Je anonimen prijatelj, zaupnik, informator, tolažnik otrokom in mladostnikom, ki brezpogojno nudi spodbudo, podporo, nasvet in pomoč ter verjame v otroke in njihove potenciale. Pogostost klicev glede na vsebino je: ljubezen, telesni razvoj in spolnost, vrstniki, družina, šola, psihične težave, telesne težave, zasvojenost, zlorabe, samomor, socialno ekonomska stiska.

Skupini prostovoljcev Zveze prijateljev mladine Slovenije (v nadaljevanju ZPMS) se je pred 22 leti porodila zamisel o ustanovitvi telefona za otroke in mladostnike. Znotraj takratne družbeno politične ureditve Socialistične republike Slovenije je telefon za otroke in mladostnike pomenil predvsem depolitizacijo otrok in mladine, ki so bili prej združeni v pionirsko oz. mladinsko organizacijo. Ker TOM ni bil edini telefon, namenjen mladim, so se leta 1995 vsi takrat delujoči telefoni združili v Nacionalno mrežo TOM, ki je pod enotno brezplačno številko povezala 11 svetovalnih skupin in otrokom ponudila možnost pogovora vsak dan med 12.00 in 20.00 uro. Danes Nacionalno mrežo TOM sestavlja 8 svetovalnih skupin, ki delujejo v: Idriji, Krškem, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Slovenskih Konjicah, Tolminu in Velenju.

Svetovalci na TOM-u so prostovoljci, ki delujejo po načelu zaupnosti in anonimnosti. Za delo na telefonu se usposabljajo po programu osnovnega izobraževanja, ki traja 22 pedagoških ur. V času izvajanja programa svetovanja se tudi dodatno izobražujejo. Osebnostni in strokovni rasti svetovalcev so namenjena tudi redna supervizijska srečanja, ki s sprotno evalvacijo, razbremenitvijo, izmenjavo izkušenj z drugimi ter predstavitvijo primerov drugim omogočajo kvalitetnejše delo (Peštaj 2000: 28).

Pošljite SMS na 1919 s ključno besedo TOM in darovali boste 1 EUR ter TOM5 in darovali boste 5 EUR. Hvala, ker se boste pridružili temu plemenitemu dejanju.

Več informacij - kontakt za medije:

Darja Groznik, predsednica ZPMS, tel: 041 713 428

Karin Elena Sánchez, generalna sekretarka ZPMS, tel: 01 2396 720