Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Spletni trendi

31. 5. 2017

Na Centru za varnejši internet, katerega partner je tudi TOM telefon®, opažamo, da nekatere težave na spletu ostajajo na prvem mestu, pojavljajo pa se tudi druge oblike nevarnosti. Pomembno je, da informiramo mlade o pasteh na internetu, vse pogosteje pa so žrtve spletnih prevar tudi odrasli.

Težave in trendi med mladimi na internetu:

 • Seksting: je izmenjava sporočil ali podob s spolno vsebino, pošiljanje razgaljenih fotografij, provokativnih sporočil ali erotičnih videoposnetkov prek mobilnega telefona ali spleta. Več informacij in praktične napotke za preprečitev lahko najdete: https://safe.si/nasveti/neprimerne-in-nezakonite-vsebine/seksting.
 • Osebni podatki: na kakšne načine lahko ukradejo naše osebne podatke:
  • Nepazljivost uporabnika (razkritje upor. imena in gesla, posojanje telefona).
  • Phishing oz. kraja podatkov – množica elektronskih sporočil na katera odgovorimo in razkrijemo osebne podatke.
  • Okužba računalnika z zlonamerno kodo, ki beleži pritiske na tipkovnici (t.i. keylogger).
  • Uporaba javno dostopnih računalnikov.
  • Uporaba enega e-naslova ali uporabniškega imena za druge spletne storitve.
 • Stiki z neznanci: lahko so zaželeni ali nezaželeni stiki, ki jih imamo na spletu. Neželeni spletni stiki so tisti, ki so neustrezni in nezaželeni, ki lahko privedejo do izkoriščanja, ustrahovanja, groominga, ...
 • Nasilje na spletu - cyberbullying: spletno nadlegovanje označuje nadlegovanje prek interneta, mobilnih telefonov in drugih komunikacijskih sredstev, kjer otrok (ali skupina otrok) nadleguje drugega otroka tako, da mu pošilja grozilna sporočila, ga ponižuje ali drugače sramoti. Napotke za preprečevanje nasilja na spletu in filmčke najdete tukaj: https://safe.si/nasveti/spletno-in-mobilno-trpincenje/spletno-trpincenje.
 • Dark web – temni internet: veliko zanimanje je tudi za t.i. dark web, kjer se najdejo mnoge nezakonite aktivnosti, kot so prodaja nelegalnih drog, trgovina z ljudmi, fotografije spolnih zlorab otrok in podobno. https://safe.si/novice/temna-plat-interneta-oz-temni-internet.
 • Lažne novice (fake news): širjenje lažnih informacij preko interneta je resen problem, ki ogroža celoten splet. Na primer: Facebook bo med lažne novice štel članke, ki s svojo vsebino bralca zavajajo in so napačno predstavljeni kot članki z legitimnih virov poročanja. Pristop na Facebook-u za reševanje te problematike je, da ljudem pomagajo oceniti in ovrednotiti novice ter s tem spodbujajo kritično razmišljanje bralcev.
 • Spletne igre: med bolj zastrašujočimi novicami, ki krožijo po spletu je igra Blue Whale Challenge (Izziv sinjega kita), ki je bila na začetku spletna prevara oz. lažna novica, sedaj pa prerašča v resno težavo. Izziv sinjega kita je igra, ki vsebuje 50 različnih nalog in so povezane z različnimi oblikami samopoškodovanja ter se zaključijo s samomorom. Več o Izzivu sinjega kita in o različnih možnosti zaščite si lahko preberete na tej povezavi: https://safe.si/novice/izziv-sinji-kit-blue-whale-game. Za spletne igre velja, da imajo otroci/mladostniki določene vzorce vedenja in simptome, ki so: večja (ogromna) poraba časa in laganje o porabi, izguba stika z realnostjo, skrhani odnosi, popačen občutek za čas, apatičnost, izguba interesa za druge hobije, …


Vabilo za nove prostovoljce na TOM telefonu®

23. 3. 2018 Ljubljanska svetovalna skupina TOM telefona® išče nove prostovoljce.

Literarni natečaj "Iz stiske skozi bolečino"

21. 2. 2018 Člani projekta V odsevu, ki deluje v okviru Društva študentov medicine Slovenije, ob letošnjem svetovnem dnevu osveščanja o samopoškodovanju (1. marec) razpisujejo literarni natečaj z naslovom...

Zahvala donatorjem in sofinancerjem

Vsem donatorjem in sofinancerjem, ki nam pomagate uresničevati poslanstvo TOM telefona se za prispevke  najlepše zahvaljujemo!

Sofinancerji in donatorji