Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Starši se prepirajo

Vem, da ti je nelagodno, ko se tvoji starši prepirajo, in da se pogosto najraje izmuzneš, dokler nevihta ne mine. Vedeti moraš, da so starši prav tako navadni ljudje, kot si ti in tvoji prijatelji – in vi se tudi verjetno kdaj sporečete. Kadar med vami pride do nesoglasij, se skregate, potem pa ste spet prijatelji – in to se pogosto dogaja tudi med starši.

Kadar se znajo tvoji starši prepirati in se potem spet pobotati, imaš srečo, saj to pomeni, da znajo svoje probleme sproti reševati. To pomeni, da znajo mirno živeti naprej. Ni ljudi, ki bi lahko dalj časa živeli skupaj, ne da bi se v njihov odnos prikradlo nesoglasje.

Huje je, kadar se tvoji starši pogosto in hrupno prepirajo. Burni prepiri, ki vsebujejo tudi žaljivke in kletvice, so lahko zate zelo obremenjujoči. Prav gotovo se počutiš nelagodno, kdo se ne bi. Verjetno pogosti prepiri med starši vplivajo na tvojo zmožnost za učenje, pa tudi na tvoje splošno počutje.

Dobro je, da veš…

Ni tvoja krivda, če se odrasli prepirajo. Odrasli se moramo znati zadržati, da ne izbruhnemo za vsako figo, in če tvoji starši tega ne znajo, to ni tvoje breme. Morda je najbolje, da se med hrupnim prepirom umakneš. Nikar se ne pusti zaplesti v prepir kot razsodnik, saj je to lahko zelo obremenjujoče in kaj takega ne sme obviseti na tvojih plečih.

Kaj lahko storiš?

Upam, da imaš koga, ki mu lahko potožiš. Če poveš prijatelju, je to veliko, saj te bo razumel in ti prisluhnil. Lahko pa poiščeš še kakšnega zaupanja vrednega odraslega, da se skupaj pogovorita o problemu, ki te tare. To je lahko kakšen sorodnik ali kdo drug, ki mu zaupaš, razrednik ali pa svetovalna delavka na šoli. Brez skrbi, nikomur se ne bo zdelo čudno to, kar doživljaš. Vsi vedo, kako hudo je poslušati dva, ki se prepirata in ne znata najti rešitve, in vsak ti bo po svojih močeh pomagal. Držim pesti!

Ključne besede: prepiri, žalitve, počutje, pomoč