Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Spletno ustrahovanje

Kaj storiti, če te kdo ustrahuje, nadleguje?

Ne odgovarjaj na sporočila, ki so sovražna ali te žalijo. To lahko še spodbudi nadlegovalca.

Shrani sporočilo, naredi print screen pogovora v klepetu, zberi vse možne dokaze nadlegovanja. To ti bo prišlo zelo prav, ko boš iskal pomoč ali želel primer prijaviti.

O tem se pogovori z nekom, ki mu zaupaš. Lahko pokličeš tudi TOM telefon na 116 111.

Blokiraj pošiljatelja. Ni ti treba prenašati nikogar, ki te nadleguje.

Če naletiš na neprimerno vsebino na spletu, jo prijavi lastnikom spletne strani. Otroško pornografijo ali sovražni govor lahko prijaviš na www.spletno-oko.si.

 

Kako lahko sam preprečim spletno nadlegovanje?

  • Svojih osebnih informacij (imena, naslova, telefonske številke, e-mail naslova) nikoli ne posreduj preko interneta. Če nadlegovalci ne bodo imeli dostopa do teh informacij, jih tudi ne bodo mogli zlorabiti.
  • Ne verjemi vsemu, kar prebereš. Ni nujno, da vsi ljudje na internetu govorijo resnico, zato ne nasedaj prevaram in lažem.
  • Upoštevaj spletni bonton. V virtualnem svetu naj veljajo ista pravila kot v realnem svetu. Če je nekdo na internetu do tebe nesramen, ga preprosto ignoriraj in mu ne odgovarjaj. Prej ali slej bo odnehal.
  • Ne pošiljaj sporočil, kadar si slabe volje. Počakaj, da se umiriš in v miru razmisliš, kako pravilno odreagirati. Jezna sporočila boš kasneje lahko obžaloval, napake pa ne boš mogel popraviti, saj se sporočil ponavadi ne da brisati.
  • Nikoli ne odpiraj sporočil, ki ti jih pošiljajo neznanci. Zbriši sporočila, ki ti jih pošiljajo neznanci ali pa se posvetuj z odraslo osebo, ki ji zaupaš.
  • Če se ti nekaj ne zdi v redu, potem zagotovo res ni. Zaupaj svojim občutkom. Vsebine, ki ti povzročajo strah ali nelagodje, vedno pokaži staršem ali drugim odraslim.
  • Ne odgovarjaj na sporočila spletnih nadlegovalcev. To je natančno tisto, kar nadlegovalci hočejo. Če pa bodo videli, da ni odgovora, bodo prej ali slej odnehali.
  • Zaščiti se in se nikoli ne srečuj z ljudmi, ki jih spoznaš on-line.
  • V primeru, da te nadlegujejo, se zaupaj staršem. Zagotovo ti bodo pomagali.

 

Vir: Safe.si

 

Safe.si - Center za varnejši internet Safe.si - Spletno oko

Ljubljanska svetovalna skupina TOM telefona® išče nove prostovoljce.

7. 10. 2018 TOM – TELEFON® vabi k sodelovanju nove prostovoljce

Vabilo za nove prostovoljce na TOM telefonu®

23. 3. 2018 Ljubljanska svetovalna skupina TOM telefona® išče nove prostovoljce.

Zahvala donatorjem in sofinancerjem

Vsem donatorjem in sofinancerjem, ki nam pomagate uresničevati poslanstvo TOM telefona se za prispevke  najlepše zahvaljujemo!

Sofinancerji in donatorji