Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Imam dve punci/dva fanta hkrati

Ena izmed najtežjih »nalog« v življenju, s katero se srečujemo mladi in odrasli, je ustvariti zvezo (partnerstvo) in biti ter vztrajati v zvezi z drugo osebo. Ko z nekom stopimo v zvezo (pogosto rečemo, da z nekom hodimo ali da sta dva postala par), je to običajno zato, ker je ta oseba za nas nekaj posebnega, ker je za nas zelo pomembna. Ta oseba ima v našem življenju posebno mesto. Običajno želimo z njo preživeti čim več časa, z njo želimo deliti naše želje, čustva,  dogodke preko dneva, se z njo pogovarjati. Ko smo zaljubljeni, nam je na naši novi ljubezni vse všeč: njene lastnosti, njen videz, njen odnos do nas samih pa tudi do drugih ljudi. Zdi se, da ta oseba nima napak. Družba te osebe nam je v veliko veselje in običajno kar odštevamo minute do ponovnega srečanja.

Biti v zvezi z neko osebo (dekletom, fantom) je zelo lepo, pa vendar biti z nekom v zvezi pomeni tudi odgovornost. Ko se odločimo, da bomo z nekom v zvezi, se s tem odločimo, da bomo tej osebi namenili več pozornosti. To pa pomeni, da bomo z njo preživljali svoj prosti čas, se trudili uresničiti njene želje, ji pomagali …  Tisto, kar moramo nujno nameniti osebi, s katero smo v zvezi, je poleg naše ljubezni tudi naše spoštovanje. Vprašanje je, ali lahko to obljubimo dvema osebama hkrati, in ali lahko potem to obljubo držimo?

Odločitev o tem, s kom vstopaš v partnersko zvezo, ali pa s kolikimi ljudmi, je seveda odločitev vsakega posameznika, vendar pa moraš biti pri tem dovolj pošten do tistega, s katerim stopaš v zvezo in do sebe. Vprašaj se, kakšen je tvoj odnos do ene in druge punce/do enega in drugega fanta, kaj ti je všeč pri eni/enem in kaj pri drugi/drugem. Verjetno dekleti/fanta ne vesta, da hodiš z obema naenkrat. Kako bi se ti počutil, če bi bil/a v njuni koži? Bi bil/a prizadet/a, razočaran/a, ali bi ti bilo vseeno? Bi ti takšen odnos ustrezal? Zakaj bi bil/a rad/a z obema hkrati? Zakaj ti samo ena/en ni dovolj? Je to zate znak moči in priljubljenosti? Ali s tem, ko imaš dve dekleti/dva fanta hkrati, kažeš svojo zrelost? Ali jima tako izkazuješ spoštovanje? Nenazadnje – si pošten do sebe?

Razmislek ob teh vprašanjih te bo morda presenetil. Morda boš začel/a drugače gledati na svoj odnos do deklet/fantov. Zavedaj se, da je biti v zvezi z osebo, ki ti vrača čustva, čudovito potovanje, ko spoznavaš drugega in tudi sebe. Odločitev o tem, s kom potuješ in koga vse vzameš, je tvoja.

Ključne besede: ljubezen, odnos z drugo osebo, odgovornost, odločitev, partner, spoštovanje