Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Ne pokliče!

Vem, težko je! Opazuješ ga/jo že milijardo let, obožuješ njegov/njen pogled, ob njegovem/njenem nasmehu se kar topiš in predvsem obljubil/a je, da bo poklical/a!

Že od naslednje minute neprestano pogleduješ na svojega mobilca in »čekiraš«, če je kaj novega. In čakaš in čakaš in … čakaš. Misliš si, da si mogoče telefon dal/a na tiho delovanje. Mogoče si izven omrežja. Mogoče je njemu/njej zmanjkalo baterije. Mogoče … Najdeš milijon razlogov, zakaj ne pokliče in vztrajno čakaš. Zjutraj, popoldne, zvečer, celo ponoči ne moreš spati. Saj veš, če bo morda le poklical/a. A mobitel vztrajno molči. Kaj pa zdaj?!

Še vedno ga/jo videvaš v šoli in on/a se vam veselo zasmeji in pomaha. Hm … če zbereš dovolj poguma, ti predlagam, da ga/jo pokličete ti. Brez skrbi, saj ne grize (kar itak že veš)! Verjamem, da je za ta korak potrebna že velika mera samozavesti in odločnosti, ampak poskusiti ni greh. Zavrti njegovo/njeno številko in se poskušaj čim bolj sproščeno pogovarjati z njim/njo. Mogoče ga/jo lahko vprašaš, zakaj te ni poklical/a. Na ta način boš vsaj približno vedel/a, kako stvari stojijo, in ali si lahko iz tega obetaš kaj več.

Če pa sodiš med malo bolj sramežljive, ti ne preostane nič drugega, kot da čakaš. Razmisli o tem, koliko časa si pripravljen/a čakati in o razlogih, zakaj ne pokliče. Vzrokov je namreč lahko ogromno – od tega, da je tudi on/ona bolj zadržan/a pa vse do tega, da mu/ji je mogoče všeč nekdo drug. Mogoče lahko poskusiš z njim/njo komunicirati na kakšen drug način, ki ti bolj ustreza. Včasih je recimo lažje določene stvari napisati kot izgovoriti. Morda se mu lahko poskusiš približati preko sms-ov, e-mailov ali kako drugače. Ko se bosta bolje spoznala, bo zagotovo obema lažje tudi poklicati.

Ključne besede: ljubezen, fant, dekle, telefon, poklicati, pogovor, zapustiti