Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Premlad/a za punco/fanta?!

Ali sem premlad/a, da bi imel/a fanta oziroma punco? Verjamem, da se to pogosto sprašuješ, predvsem če si malo mlajši/a. Enostavnega odgovora na to vprašanje ni.

Časi se namreč neverjetno spreminjajo. Medtem ko so se naše babice in dedki večinoma poročali in imeli otroke že v najstniških, ali vsaj zgodnjih dvajsetih letih, se danes to dogaja vedno kasneje. Vendar  mladi tudi vedno hitreje zorijo in dozorijo.

Če se ukvarjaš z vprašanjem, ali je pri tvoji starosti primerno, da imaš punco oziroma fanta, se poskusi malo zamisliti. Predvsem, zakaj se to sprašuješ. Pomisli, ali je med tvojimi vrstniki veliko takšnih, ki so srečno zaljubljeni in imajo fanta/punco. So parčki tvoje starosti pogosti in je to nekaj običajnega, ali je to prej izjema kot pravilo? Kakšno je sicer tvoje mnenje o pravi starosti za prvo ljubezen? Se ti zdi, da ljubezen pozna omejitve? Starostne, spolne, mogoče narodnostne? Odgovori na ta vprašanja ti lahko že precej razjasnijo tvoje probleme in dileme.

Pogosto na to pomembno vplivajo tvoji starši. Kar si oni o tem mislijo, po eni strani vpliva tudi na tvoje mnenje. Po drugi strani pa lahko tvoje mnenje o tem pomembno določa tudi to, kaj ti tvoji starši dovolijo. Če so oni prepričani, da je prava starost za fanta oziroma punco najmanj 18 let, ti pa se s tem ne strinjaš, so pred tabo še velike težave. O tem si lahko prebereš kaj tudi v članku, ki je posvečen prav tej temi (povezava na to spletno mesto). Do tedaj pa ti želim čim manj težav na ljubezenskem področju!

Ključne besede: ljubezen, starost, partnerstvo