Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Starši naju ne pustijo skupaj na morje!!!

Končno je tu poletje! Sonce, morje, sončni zahodi ob obali, prava romantika! In tvoje prvo (ali pa peto) poletje, ki ga preživljaš zaljubljen/a. Počitnice so in večino svojega prostega časa nameravaš preživeti z njim/njo. Vsi se že pogovarjajo o tem, kam bodo šli na morje in tudi vidva imata že cel kup planov. Samo en problem je še … Nista še vprašala staršev, ali se strinjajo s tem, da gresta skupaj na morje. Le zakaj tako zavlačujeta? Mogoče zato, ker globoko v sebi vesta, da nad idejo ne bodo najbolj navdušeni?

Poskusiti ni greh, pravijo. Pomisli, kdaj bi bil najbolj primeren trenutek za pogovor s starši. Verjetno ne boš najbolj uspešen/a, če boš napadel/a starša, ko bosta slabe volje prišla iz službe. Razmisli, kdaj sta starša najbolj dojemljiva za pogovore. Ali je bolje, če se pogovoriš z vsakim posebej ali pa mogoče z obema skupaj in imaš zraven še podporo sorojencev? Tu si namreč lahko najbolj pomagaš prav sam/a, saj najbolje poznaš svoje starše.

V vsakem primeru jima poskušaj razložiti celotno situacijo, kaj ste imela v mislih. Poudari vajine pozitivne lastnosti, kako sta odgovorna in zanesljiva in podobno (če to seveda sta …). Seveda je plus točka, če se tudi čez leto držiš pravil in omejitev, ki ti jih postavljajo starši.

Če o tem ne želijo niti slišati, razmisli o rezervnih variantah, ki so prav tako lahko sprejemljive. Mogoče lahko vprašaš starša, če gre fant/punca lahko skupaj z vašo družino na morje, če se ti to seveda zdi ustrezna rešitev.

Če pa niti to ne gre, pa vama na žalost ne preostane drugega, kot da na morje skupaj »skočita« le za kakšen dan. Verjemita, tudi tako se lahko noro zabavata. Lahko pa poskusita spet naslednje leto, ko bosta tako ali tako že eno leto več skupaj in lahko z zglednim obnašanjem preko leta pridobita plus točke pri vajinih starših. Držim pesti!

Ključne besede: ljubezen, morje, poletje, starši