Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Samopodoba

Samopodoba je vse, kar si misliš o sebi. Gre za to, kaj meniš, da si, kaj meniš, da zmoreš, kaj meniš, da čutiš … Pomemben del samopodobe je samospoštovanje. Gre za to, kako se ceniš, kaj verjameš, da zmoreš. Vse to je zelo pomembno, saj to, kaj misliš o sebi, zelo vpliva na tvoje vedenje in počutje. Če imaš o sebi slabo mnenje, je tvoje splošno počutje zaradi tega slabše. Če meniš, da ne zmoreš nečesa (na primer se naučiti plesati), se tega niti ne boš lotil/a in morda ne boš izkoristil/a vseh možnosti, ki bi jih lahko imel/a. Če meniš, da nisi dovolj dober/a za to, da bi te nekdo imel rad, najverjetneje ne boš naredil/a koraka, da bi to lahko ugotovil/a. Po drugi strani lahko pri neustrezni samopodobi tudi pretiravaš, preceniš svoje sposobnosti in se lotiš stvari, ki jim nisi kos. Tako lahko, če si prepričan/a, da lahko nadzoruješ lastno uživanje drog, začneš eksperimentirati z njimi, lahko preceniš svoje sposobnosti in se vpišeš v prezahtevno šolo in podobno.

Zaradi vsega navedenega je koristno, da je tvoja podoba o sebi kar se da blizu resničnemu stanju. Da bi se čim bolje spoznal/a, se lahko opazuješ in razmišljaš o sebi. Ker pa sami pri sebi ne vidimo vsega, je dobro, da se o sebi pogovarjaš tudi z drugimi ljudmi, ki so ti blizu, in razmišljaš o tem, kaj ti povedo.

Ključne besede: samopodoba, samospoštovanje