Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Telesni razvoj

Pri mlajšem šolskem otroku (6,5–11,5 let) se na področju telesnega razvoja dogaja dokaj malo. Pomemben v tem času je predvsem razvoj grobe (npr. gibanje rok in nog) in fine (npr. natančno gibanje prstov) motorike, otroci v tem času vse bolj razvijajo sposobnosti gibanja, držanja ravnotežja. Pri tem razvoju je vse pomembnejše učenje, vloga spontanega (od učenja neodvisnega) zorenja je vse manjša, zato je omejevanje gibanja v tem obdobju zelo škodljivo. Otroci razvijejo na gibalnem področju svoje lastne interese in se usmerjajo v določene športe.

Mladostništvo je obdobje, ki traja od 12. do 24. leta. V tem obdobju se na telesu posameznika razvijajo tako imenovani spolni znaki (dečkom se poglobi glas, začne jim poganjati brada, deklicam zrastejo prsi, pojavi se menstruacija, obojim se spremeni telesni vonj, pojavljajo se akne …). V tem so si posamezniki med seboj zelo različni. V splošnem deklice hitreje vstopajo v puberteto in spolno dozorijo, vendar pa je začetek indinamika razvoja posameznih značilnosti od posameznika do posameznika različna. To pomeni, da so lahko nekateri posamezniki pri isti starosti še povsem otroškega izgleda, drugi pa izgledajo že povsem odraslo. Pogosto se tako pojavijo vprašanja, ali bi dekle že moralo imeti menstruacijo, kako velik bi moral biti fantov spolni ud in podobno.

Pri dekletih naj bi spremembe potekale takole:

Sprememba Običajno
začetek spreminjanja prsi (najprej sprememba barve obroča okrog bradavic) med 13. letom
začetek rasti sramnih dlak (med nogami) med 13. letom
rast dlak pod pazduhami pri 12 letih
prva menstruacija med 16. letom

Pri fantih naj bi spremembe v povprečju potekale pri naslednjih starostih:

Sprememba Običajno
začetek povečevanja testisov med 14. letom
začetek povečevanja spolnega uda med 15. letom
rast sramnih dlak med 15. letom
rast dlak pod pazduhami in na obrazu med 17. letom
spremembe glasu med 17. letom
prve mokre sanje (nočni izliv) med 16. letom

Odstopanja od teh obdobij so lahko še vedno normalna. Če nisi prepričan o tem, kako je z ustreznostjo dinamike oziroma hitrostjo tvojega razvoja, se o tem posvetuj s svojim zdravnikom.

V tem obdobju zaradi hitrejšega razvoja potrebujemo več energije, vitaminov in mineralov kot prej, zato se poveča apetit. Skrb za telesno težo se v teku adolescence pri večini povečuje, kar lahko pripelje do preskromnega prehranjevanja. V grobem ti lahko pri oceni, kako je s tvojo težo, pomaga indeks telesne mase, ki ga lahko izračunaš tule(povezava na http://www.roche.si/default-30200.html?PHPSESSID=5c288cf19119bf6cafabd445f421ce17). Skrbeti moraš, da je številka primerno visoka (ustrezne vrednosti za različne starosti lahko najdeš tule (povezava na http://www.tosemjaz.net/clanki/index.php?TE=3&CL=1&ST=2&PO=6)), poleg tega pa moraš paziti, da s prehrano dobiš vse snovi, ki so potrebne za rast. O tem se lahko posvetuješ s svojim zdravnikom, strokovnjakom za prehrano ali pa se oglasiš na TOM.

Ključne besede: telesni razvoj, teža, spolni organi, indeks telesne mase