Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Depresija

Depresija je stanje žalosti, brezupa in apatije, ki je v današnjem svetu vedno bolj pogosta. Razlikujemo med splošno žalostjo, kar velikokrat imenujemo depresivno vedenje in ga je izkusil že vsak izmed nas, in med klinično depresijo, ki je psihična bolezen.

Depresijo spoznamo po naslednjih simptomih: globoki žalosti, brezvoljnosti, obupu, nezainteresiranosti, izgubi zanimanja za stvari, ki so nas veselile, zmanjšani koncentraciji, živčni napetosti, spremembi telesne teže in motnjah spanca, izgubi apetita, trdnem prepričanju, da nikoli ne bo bolje, v hujših primerih pa premišljevanje o samomoru in smrti, celo zloraba opojnih substanc. Depresijo velikokrat spremljajo tudi anksiozne (tesnobne) motnje.

Depresija lahko prizadene vsakogar. Ženske imajo dvakrat večjo možnost, da zbolijo, vendar večkrat poiščejo pomoč kot moški.  

Vzrokov za depresijo je mnogo, od genske zasnove (pogosto je dedna), različnih bolezni (npr. rak, bolezni srca …), travmatskih dogodkov (izguba družinskega člana ali partnerja, selitev, menjava šole …) do zlorabe alkohola ali drog … Je ozdravljiva, vendar zdravljenje traja nekaj časa in je oteženo zato, ker pacient ponavadi ne verjame v izboljšanje.  

Če sumiš, da trpiš za depresijo, je najbolje, da se pogovoriš s kom, ki ti je blizu, pa naj bodo to starši, prijatelji, socialni delavci, psihologi v zdravstvenih domovih, pomoč po telefonu … Sam si lahko pomagaš z rekreativno dejavnostjo, ki dviga raven serotonina (»hormon sreče«) v tvojem telesu, zastavi si majhne cilje, ki jih ni težko uresničiti, pomembne odločitve pa prestavi na kasnejši čas. Čim prej poišči strokovno pomoč. Zdravljenje v blažjih primerih pomeni predvsem pogovor s terapevtom, v težjih pa jemanje določenih zdravil, ki spet vzpostavijo ravnotežje v možganih, v kombinaciji s pogovorom.

Če sumiš, da za depresijo trpi nekdo, ki ti je blizu, se poskušaj z njim nežno pogovoriti. Poskušaj ga vključiti v družbo prijateljev, ga pripraviti k telesni aktivnosti, spodbujaj ga in mu predlagaj strokovno pomoč.

Biti depresiven ne pomeni, da je nekaj narobe z nami, je stanje, ki lahko prizadene vsakogar, in ki je ozdravljivo. Le zaupanje je treba imeti.

Ključne besede: depresija, žalost, nevroza, psihoza, psihična bolezen

Ljubljanska svetovalna skupina TOM telefona® išče nove prostovoljce.

7. 10. 2018 TOM – TELEFON® vabi k sodelovanju nove prostovoljce

Vabilo za nove prostovoljce na TOM telefonu®

23. 3. 2018 Ljubljanska svetovalna skupina TOM telefona® išče nove prostovoljce.

Zahvala donatorjem in sofinancerjem

Vsem donatorjem in sofinancerjem, ki nam pomagate uresničevati poslanstvo TOM telefona se za prispevke  najlepše zahvaljujemo!

Sofinancerji in donatorji