Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Stiske

Včasih ti je prijetno, da si sam/a. Lahko počneš stvari, ki jih morda ne bi, ko imaš družbo. Lahko v miru bereš knjigo, gledaš televizijo ali razmišljaš. Kadar pa si želiš pogovora s prijateljem ali nekom, ki ti je blizu in ni nikjer nikogar, se morda počutiš osamljeno. Vsak od nas se je že kdaj počutil osamljenega. Ljudje se počutimo osamljene iz različnih vzrokov. Običajno doživljamo osamljenost zaradi občutkov:

  •  izločenosti iz skupine, ki bi ji radi pripadali,
  •  da nas ljudje, ki so okoli nas, nimajo radi in jim ni mar za nas,
  •  da ne moremo z nikomer deliti svojih skrbi,
  •  drugačnosti od ljudi, ki so okoli nas.

Lahko imaš veliko prijateljev, pa si kljub temu kdaj osamljen. Ravno takrat, ko potrebuješ nekoga za pogovor, nikogar ni.

Razlog za osamljenost je pogosto tudi selitev v nov kraj. Za vsakega človeka je lahko selitev zelo stresna in boleča. Znajdeš se med novimi ljudmi, v novem okolju, v novi šoli, kjer se že vsi med seboj poznajo in imajo prijatelje. Pogrešaš stare prijatelje, sosede, naše staro stanovanje in staro šolo. Ko novih vrstnikov ne poznaš, se je včasih zelo težko vklopiti v skupino, saj te je strah, da te ne bodo sprejeli medse in te nihče ne bo maral. Čeprav ti je nerodno, se skušaš potruditi, biti prijazen in navezati stik.

Marsikomu se včasih zdi, da imajo vsi razen njega veliko prijateljev. Zaradi tega se morda bojiš poiskati nove prijatelje in dobiš občutek, da nima smisla biti prijazen. Vendar se počutiš še bolj osamljeno in nesrečno, če si nesramen, saj se te ljudje res začnejo izogibati. Vsakdo, ki se čuti osamljenega in si želi prijateljev, mora sam pri sebi premisliti, kakšne prijatelje si želi. Kako želiš, da se prijatelji obnašajo do tebe in kako se moraš ti obnašati do njih, da bi dober odnos obdržal. Pogosto pri iskanju prijateljev pomaga, da se začneš ukvarjati s čim, kar te veseli in se vključiš v kakšno interesno dejavnost (se začneš ukvarjati s kakšnim športom, glasbo ali pa se vpišeš v kakšen krožek). Tam lahko spoznaš zanimive ljudi, s katerimi lahko stkeš pravo prijateljstvo, če se le potrudiš.

Ključne besede: osamljenost, prijateljstvo, selitev, bolečina, odnos

Ljubljanska svetovalna skupina TOM telefona® išče nove prostovoljce.

7. 10. 2018 TOM – TELEFON® vabi k sodelovanju nove prostovoljce

Vabilo za nove prostovoljce na TOM telefonu®

23. 3. 2018 Ljubljanska svetovalna skupina TOM telefona® išče nove prostovoljce.

Zahvala donatorjem in sofinancerjem

Vsem donatorjem in sofinancerjem, ki nam pomagate uresničevati poslanstvo TOM telefona se za prispevke  najlepše zahvaljujemo!

Sofinancerji in donatorji