Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Zalovanje

Žalovanje je mešanica različnih čustev: jeze, žalosti, bolečine, samote, nemoči … poln/a  si spominov in občutkov. Sram te je in težko jih priznaš. Ta čustva so zelo intenzivna in lahko jih izraziš na različne načine. Če si žalosten/a in razočaran/a, si lahko to priznaš z jokom, potrtostjo, zadržanostjo, tišino, zamišljenostjo.

V tem obdobju ranljivosti razmišljaš in si želiš, da se ti takšne stvari ne bi dogajale. Eden dobrih načinov, ki ti lahko pomaga, da se bolje počutiš je POGOVOR. Počasi se skušaš sprijazniti z nastalo situacijo. Velikokrat se na začetku tega obdobja žalovanja pojavijo občutki zanikanja in globoke žalosti. Težko se soočiš z izgubo, pogosto si želiš doseči neuresničene cilje. Umakneš se v svoj svet, si brez volje do dela, življenja … Si depresiven/a. Najbolj pomembno pa je, da veš, da je to obdobje običajno prehodno in da od tebe zahteva, da se soočiš s svojo šibkostjo ter te občutke žalosti, nemoči in samote sprejmeš.