Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Fizično nasilje

Vsakemu izmed nas je zelo pomembno, da se doma, v šoli ali na poti počuti varnega in svobodnega. Vsako nasilje pa povzroči občutke tesnobe in nezaupanja.

Ko govorimo o nasilju, najprej pomislimo na fizično nasilje, (čeprav poznamo tudi psihično, verbalno, spolno…) verjetno tudi zato, ker so posledice fizičnega nasilja najbolj vidne. O njem govorimo, ko gre za dejanje fizične zlorabe moči, ki je povzročilo poškodbo ali pri kateri bi bilo možno, da bi poškodba bila povzročena. Med fizično nasilje uvrščamo pretepanje, brcanje, pljuvanje, klofutanje, davljenje, udarce z različnimi predmeti…pomembno se mi zdi poudariti, da tudi zaklepanje v stanovanje uvrščamo med fizično nasilje.

Za nasilje je značilno, da odrasla oseba uporablja moč nad otrokom v slabe namene. Nekateri odrasli želijo z nasiljem doseči nadzor nad otrokom. Velikokrat pa nasilje izraža tudi sproščanje nezadovoljstva nasilneža (osebe, ki povzroča nasilje).

Fizično nasilje se dogaja v različnih okoljih, situacijah, skupinah. Naj omenimo samo nekatera:

  • V družini (na primer: mož izvaja fizično nasilje nad ženo in otrokom; starš, skrbnik, rejnik ali druga otroku pomembna oseba povzroča nasilje nad otrokom; otrok povzroča nasilje do sorojenca ali sorojenke, otrok izvaja nasilje nad starši, starimi starši…)
  • V šoli se lahko dogaja nasilje med vrstniki, učitelja nad učencem ali učenca nad učiteljem. To se lahko dogaja v razredu, med odmori, na šolskem dvorišču, na poti iz  šole in v šolo, na šolskem avtobusu,  v telovadnici
  • Izven šole pogosto povzročajo fizično nasilje starejši otroci nad mlajšimi otroki. Pogosto se dogaja na igrišču, na ulici, na dvorišču, avtobusnih postajah, na avtobusu, na poti v šolo ali domov ...

V takšnih situacijah je pomembno, da odrasle osebe, ki nasilje opazijo, ravnajo tako, da otroka ali mlado osebo zaščitijo in ji pomagajo. Posameznik, ki je žrtev nasilja, razmišlja tudi o tem, kaj, kako in kdaj naj o nasilju pove odrasli osebi, ki ji zaupa. LINK – kako povedati

Naslove centrov za socialno delo, svetovalnih centrov za otroke in mladostnike, kriznih centrov in ostalih nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s področjem nasilja lahko najdete na LINK:

POVEDATI ZA FIZIČNO NASILJE …

Udarci in tepež pogosto povzročijo v žrtvi občutke nemoči, umika in strahu. Žrtev se tako boji komurkoli povedati, kaj se dogaja. Ne glede na to ali se to dogaja med vrstniki, doma, v šoli ali kjerkoli drugje. Velikokrat se žrtev lahko počuti tudi krivo in jo je sram. Vsi ti mešani občutki lahko v njej povzročajo različne dvome in morda je v sebi celo prepričana, da o tem ne želi govoriti z nikomer.

Da poveš za fizično nasilje, potrebuješ veliko poguma. Morda danes še ne moreš spregovoriti. Lahko pa premisliš, kateri osebi zaupaš in bi ji lahko povedal/a, kaj se dogaja.  Pomisli, s kom od odraslih se rad/a pogovarjaš in te posluša. Pomisli, kdo je proti nasilju, ne uporablja nasilja, ne opravičuje uporabe nasilja, si vzame čas, dobro posluša in skupaj s tabo aktivno išče možne rešitve. V primeru, če nasilja ne doživljaš doma, se boš verjetno najprej pogovoril/a s starši. Oni te najbolje poznajo in ti bodo najlažje priskočili na pomoč.

Lahko se o tem pogovoriš tudi z drugo osebo, ki ti je blizu, učiteljem ali s svetovalnim delavcem, ki mu zaupaš. Nekateri otroci in mladi se odločijo in poiščejo pomoč tudi pri njim neznanih ljudeh, ki so prostovoljci ali zaposleni v službah, ki delajo za preprečevanje in ukrepanje v primerih nasilja. To lahko storijo preko telefona, navadnega ali elektronskega pisma in osebno.

Žal se lahko zgodi, da te oseba, kateri boš povedal/a, ne bo vzela resno. Morda boš imel/a občutek, da te sploh ni slišala ali pa ti bo rekla, da pozabi na to. Mnogo ljudi še vedno nima nobenih znanj in veščin, kaj je primerno narediti, da bi drugemu (in sebi) pomagali, da se nasilje ustavi. V tem primeru vztrajaj in se zaupaj še komu drugemu. Obrneš se lahko tudi na ustanove, ki se ukvarjajo s problemi nasilja: Center za socialno delo, policija, krizni center, svetovalni center za otroke, mladostnike in starše.. LINK

Nasilje se mora namreč končati! Ni prav, da trpiš.

V primeru, da se o svoji stiski ne zmoreš pogovoriti osebno, lahko o tem spregovoriš na brezplačnem telefonu za otroke  in mladostnike - TOM telefon.

TEPEN/A SEM BIL/A

O tem, da te je nekdo od tvojih najbližjih pretepel,  je težko spregovoriti. Verjetno te preplavlja strah, sram in jeza na tistega, ki je to storil. Morda se počutiš, kot da nisi pomemben/a in da je vse brez veze. Po drugi strani pa imaš lahko starše rad/a in se morda celo počutiš kriv/a. Morda si misliš, da si ti naredil/a nekaj narobe. In da je prav, da so te pretepli.

Če si žrtev fizične zlorabe, je možno, da nasilje doživljaš že dolgo časa in da ga že dolgo  prikrivaš. Torej nisi sploh nikomur še povedal/a. Morda si si za vidne znake nasilja (modrice in druge poškodbe), ki so jih drugi opazili, izmislil/a vse mogoče razloge. Morda si razlagal/a, da si padel/a po stopnicah, si se udaril/a … Običajno otroci in mladi tega ne poveste, ker se bojite. Morda se bojite, da boste zato še bolj tepeni. Morda se bojiš, da bi te tisti, ki te je tepel, ne bo več maral. Lahko se tudi bojiš, da bodo za probleme v družini zvedeli drugi.   Zloraba pa se tako nadaljuje.

Zato je zaželeno, da o tem poskušaš spregovoriti. Na tak način je tudi najbolj verjetno, da se bo zloraba končala. Navsezadnje tudi tisti, ki te pretepa, potrebuje strokovno pomoč. Tega namreč na noben način ne sme početi.

Pomoč lahko dobiš bodisi na Centru za socialno delo, Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše ali na Društvu za nenasilno komunikacijo. Pomembno je, da problemov ne rešuješ z nasiljem. Tega se morajo nekateri šele naučiti. Zato je vredno o tem spregovoriti. Kako? ( link na stran o tem kako spregovoriti o nasilju)

Ključne besede: zloraba, fizična zloraba, nasilje, doma, tepenje