Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Bullying

Spet neka čudna beseda, ki jo prvič slišiš in nimaš pojma, kaj pomeni. No, nič takega, kar se ne bi dalo razložiti tudi po slovensko. Bullyingu s slovenskim izrazom pravimo trpinčenje. Pa razložimo tudi ta pojem. Trpinčenje je tisto nasilje, ki se dogaja dlje časa. Lahko se pojavi v različnih oblikah – sem sodi telesno nasilje, pa tudi duševno in verbalno (besedno) nasilje. Trpinčenje običajno vključuje telesno nasilje do vrstnikov ali njihove lastnine (stvari, ki jim pripadajo), pa tudi socialno agresivnost (npr. obrekovanje) in besedne žalitve.

Ti je že bolj znano, kajne? Najbrž zato, ker je trpinčenje zelo pogost pojav. Izkušnje z njim ima kar ena petina osnovnošolcev in nekaj manj srednješolcev. Ponavadi je tako med tistimi, ki so nasilni, kot med žrtvami nasilja več fantov kot deklet, vendar se trpinčenje pojavlja tudi med dekleti.

Pomembno je, da se zavedaš, da se trpinčenje pojavlja v številnih oblikah, ki jih je toliko, da vseh nikakor ne moremo našteti. Veliko ljudi trpinčenja sploh ne opazi, saj menijo, da je to običajno (pred)pubertetniško obnašanje. Med trpinčenje sodi tudi izkoriščanje ali osamitev določenega učenca.

Trpinčenje je  velik problem, o katerem se premalo govori. Zavedati se moraš, da ima vsak človek določene pravice, ki ne smejo biti kršene. Žrtve nasilja si o tem pogosto ne upajo spregovoriti. Če se v tem najdeš tudi sam, ti predlagam, da poiščeš pomoč. Poskusi se pogovoriti s kakšnim sošolcem, prijateljem, starši ali učitelji. Vedno smo ti na razpolago tudi na naši brezplačni telefonski številki. Če pa opaziš, da je žrtev bullyinga oz. trpinčenja kdo drug, se ne obotavljaj pomagati. Ta oseba ti bo gotovo zelo hvaležna.

Ključne besede: šola, bullying, nasilje, trpinčenje, agresivnost, žalitev, pomoč