Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Nasilje v družini

Vsem nam je znano, da je družina osnovna celica, kjer se razvijamo, čutimo vplive na naš razvoj in  dobivamo prve informacije kaj je prav in kaj narobe. V odnosih s starši, sorodniki, brati, sestrami, otrok dobi napotke za vedenje v prihodnje, ko se osamosvaja.

Mladostniki, ki se vedejo prestopniško imajo pogosto za seboj slabe izkušnje iz odnosov s svojimi najbližjimi.

Ob različnih oblikah psihološkega nasilja v družini, ob telesnem nasilju ali prikriti spolni zlorabi se otroci ne počutijo varne, ko vstopajo v družbo, med prijatelje…

Tako nekateri ranjeni otroci in mladi lahko želijo izstopiti iz povprečja in imeti vodilno vlogo v družbi prijateljev, prevzamejo vlogo tistega, ki vodi, ki ponižuje druge – šibkejše od sebe. Spet drugi so lahko plašni in zaprti vas.

Nasilje spremlja tudi zanemarjanje, zasmehovanje, ponižanje. Pomembno je, da veš dragi mladi prijatelj, mlada prijateljica, da imaš pravico do zaščite pred telesnim in psihičnim ter spolnim nasiljem ter da je dolžnost odraslih, da ti pomagajo pri povečanju tvoje varnosti. Pomembno je, da se skušaš o tem pogovarjati, spregovoriti, povedati svetovalni delavki v šoli, ali se obrneš na Centre za socialno delo, na Svetovalne centre za otroke in mladostnike, na policijo. Iz družine se lahko tudi za nekaj časa umakneš v krizni center, ki je namenjen mladim do 18. leta. Vse pomembne naslove dobite tukaj: LINK