Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Dobri in slabi dotiki

Odrasli lahko zlorabo izvajajo z govorjenjem, slačenjem, siljenjem v različna dejanja, lahko sami izvajajo različna dejanja. Pri tem se te dotikajo ali te prisilijo, da se ti dotikaš njih. Kako ločiti med dobrimi in slabimi dotiki?

Vsi smo že doživeli, da so nas starši pobožali. Doživeli smo, da smo se s prijatelji objeli. Prijateljem smo dali roko, ko smo se spet srečali po dolgem času. To so primeri dobrih dotikov. Po njih smo se počutili srečne.

Pri zlorabah pa gre za slabe dotike. Lahko se te povzročitelj dotika po delih telesa, kjer ti to ne želiš. Lahko od tebe zahteva, da se ga ti dotikaš. Lahko gre za spolne organe (lulček, lulika) ali kateri koli drug del telesa (ritka, prsa …). Včasih ne boš vedel ali je to prav ali ne, lahko pa boš takoj spoznal, da so ti dotiki slabi. Po slabih dotikih se boš počutil zmedeno, krivo, občutil boš sram.

Pomembno je predvsem tvoje počutje ob dotikanju. Če se po nekem dotiku počutiš slabo, ali ne veš, če je to dobro ali ne, potem je šlo za slab dotik. Nihče se te ne sme dotikati tako, da se po tem počutiš slabo. Če se po nekem dotiku počutiš nelagodno ali si v dvomih ali je to prav ali ne, povej osebi, ki se te je dotaknila, da si tega ne želiš. Če se sam tej osebi ne moreš upreti, si poišči pomoč pri osebi, ki ji lahko zaupaš, ali pa se obrni na ustanovo, ki se ukvarja s pomočjo v teh primerih.

In še to … Če te pregleda zdravnik (npr. ginekolog) ti bo ob tem neprijetno in nerodno, vendar tega ne štejemo k slabim dotikom.

Ključne besede: spolna zloraba, dobri dotiki, slabi dotiki, občutja žrtve