Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Ne, nisi edini/a

Pogosto imajo žrtve spolnih zlorab občutek, da se to dogaja le njim. Vendar pa ni tako. Različne raziskave sicer kažejo različne rezultate, vendar pa je povsod število ljudi, ki so bili zlorabljeni visoko. Veliko zlorab, žal, še vedno ostane skrivnost žrtve in povzročitelja.

Zlorabljeni so otroci obeh spolov, nekoliko več pa je odkritih zlorab med deklicami kot med fanti. Zloraba se lahko zgodi v katerikoli starosti. Lahko se zgodi enkrat ali pa se ponavlja; lahko tudi več let.

Če te nekdo zlorablja, vedi da nisi edini/a, ki se ti to dogaja. Vedno več je tudi ljudi, ki so zbrali pogum za prijavo zlorabe. Strokovnjaki, ki raziskujejo zlorabe, vedo o zlorabah vedno več.

Čeprav se zdi, da je zloraba nekaj tako groznega, da se iz tega ne moreš rešiti, pa marsikomu uspe. Zlorabo prekine in opravi s svojimi občutji krivde, jeze, strahu, zmedenosti...

Za to pa je običajno potrebna pomoč strokovnjakov, prvi korak k temu pa je razkritje zlorabe osebi, ki ji lahko zaupaš.

Ključne besede: spolna zloraba, statistični podatki, pomoč pri zlorabi