Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Zakaj se to dogaja ravno meni ?

To vprašanje si zastavljajo mnoge žrtve spolnih zlorab. Nanj pa ne moremo odgovoriti. Ti nisi prav nič kriv, da se to dogaja ravno tebi. Ne obsojaj se, da si ti napeljal storilca k temu, da te je začel spolno zlorabljati. Ne glede na to, kako si oblečen/a, kaj govoriš ali kaj počneš, te nihče ne bi smel prisiliti v dejanja, ki jih ne želiš.

Storilec z zlorabo začne, da bi zadovoljil svoje potrebe, ti pa si žrtev. Storilec žrtvi vsili svojo premoč, občutja zmedenosti, krivde in sramu. Tako žrtev za zlorabo ne upa povedati in to ostane skrivnost, ki storilcu omogoča zlorabljanje, ki včasih traja tudi več let.

Storilec te morda prepričuje, da si sam kriv za zlorabo, da si ga ti k temu napeljeval ali se kakorkoli izgovarja, da je to početje normalno. Vendar pa to ne drži. To početje ni normalno, storilec se je za zlorabo odločil sam, brez da bi ga ti s čimerkoli pripravil k temu. Možno je tudi, da ti storilec ne reče direktno, da si kriv, vendar pa ti da na prikrit način vzbuditi te občutke, saj ima željo, da krivdo prevzameš nase.

Ključne besede: spolna zloraba, storilci, zakaj, jaz