Skrij stran
Klepetalnica
Telefon za otroke in mladostnike
Bližnjice Droge Šola Moje telo Prijatelji Družina Mladostništvo Ljubezen Moj notranji svet Nasilje Spolnost Internet
išči

TOM telefon

TOM je telefon za otroke in mladostnike. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

več...

Žrtev

Pri zlorabi imamo storilca, ki zlorablja in je tudi kriv in odgovoren za vse, ter žrtev, ki si jo je storilec izbral, da jo bo zlorabljal. Žrtev ga z ničemer ni napeljala na to.

Storilec je običajno odrasla oseba, lahko je moški ali ženska. Pogosto je to drug družinski član, ki ima nad tabo moč in je tudi v tvojem življenju v pomembnem položaju. Taki osebi se je težko upreti. Obenem pa se on poslužuje različnih zvijač, da te drži v začaranem krogu zlorabe. Lahko ti ponuja darila, daje posebne ugodnosti v družini. Na zunaj se kaže do tebe kot dober in ljubeč, ko pa sta sama pa te zlorablja. To v tebi zbuja občutke zmedenosti, ker ne veš ali je ravnanje storilca dobro ali ne. Zaradi storilčevega ravnanja in obnašanja se ti lahko zdi, da si ti kriv/a za zlorabo. Lahko se ti zdi, da je to nekaj običajnega ali pa da si ti sam/a storil/a nekaj, zaradi česar se ti dogaja zloraba. 

Vendar pa si ti le žrtev! Za vse je kriv samo storilec.

Ključne besede: spolna zloraba, žrtev, storilec, krivda