Anksioznost ali tesnoba

Vsak od nas lahko občasno čuti tesnobnost oziroma anksioznost. Vse to je v določeni meri normalno. To se lahko zgodi, ko se nam nabere ogromno obveznosti, ob tem pa je ponavadi vedno v ozadju čustvena stiska. Težava nastane, ko to stanje traja predolgo časa in ovira vsakodnevne aktivnosti; odnose, delo ali študij.

Anksioznost ali tesnoba je neprijetno, strahu podobno čustveno stanje. Lahko se pojavi postopoma ali nenadno, razlikuje pa se tudi glede intenzivnosti in trajanja. Telesne in vedenjske spremembe, ki jih doživljamo ob tesnobi, so podobne odzivu na stres, a običajno bolj izrazite. Vključujejo pospešeno bitje srca, slabost v želodcu, potenje, tresenje, napetost mišic, hitro utrudljivost, težave s prebavo, oteženo dihanje, vrtoglavico, nespečnost, težave s koncentracijo, prisotno pa je lahko tudi izogibanje dejavnostim ali krajem, ki vzbujajo strah. Na ravni čustev posameznik doživlja vznemirjenost, občutke ogroženosti, strahu in panike. Na ravni mišljenja pa se mu porajajo neprestane skrbi o stvareh, ki so mu pomembne, ter misli kot: ”Zmešalo se mi bo.”, ”Tega ne morem obvladovati”.

KAJ POMAGA PRI PREMAGOVANJU TESNOBE?
Anksioznost oz. tesnoba je lahko zelo naporna. Zavedaj se, nisi sam/a. Najboljše je, da vsaka oseba sama razišče pri sebi, kaj je tisto, kar mu pomaga na poti pri premagovanju tesnobe.
TOM-ovci-ke ti svetujemo:

 1. BERI O ANKSIOZNOSTI – TESNOBI. S tem boš razširil svoja obzorja in razumevanje tega, kako nastane tesnoba in kaj pomaga pri tem, da ti je oz. bo lažje.
 2. RAZMISLI, KAJ SO TISTE STVARI, KI SO VZROK AKSIOZNOSTI. Morda so to določena prepričanja, ki smo jih razvili že v otroški dobi, npr. “nisem dovolj dober”. To prepričanje zamenjaj raje z: “Jaz sem dovolj dober”.
 3. ANALIZIRAJ TESNOBNE MISLI. To zahteva svoj čas in energijo , a vendar lahko poskusiš s tem, da o tem tudi pišeš. Morda si lahko misliš: “Toliko je vsega, da se mi bo zmešalo.” Ja, razumem kako je, ko se vsega nabere, šola zahteva velik del tvoje energije, tu pa so še dodatne dejavnosti itd. Dela je za deset ljudi, ti pa si eden sam. Morda lahko to misel nadomestiš z: “OK, imam veliko dela. Lahko ga razdelim na male korake in naredim načrt. Tako bom imel lažji nadzor in pregled nad delom in časom. Pri tem mi lahko pomaga prijatelj/ica.”
 4. VZEMI SI ČAS ZASE! To je zelo pomembno, zato raziskuj, kaj je tisto, kar te sprosti; lahko so to razni hobiji, glasba, rekreacija, pogovor, branje knjige, sprostitvene tehnike…– izberi tisto, kar te najbolj sprosti.
 5. ZAUPAJ SE NEKOMU. Morda je to nekdo, ki ti je blizu (prijatelj, sošolec, starši, fant, punca, svetovalna služba….). Pogovor je pomemben. Na voljo smo ti tudi na Tom telefonu, klepetalnici in e-pošti.
 6. STROKOVNA POMOČ. Anksioznost je zelo resno stanje, ki ga obravnavajo različni strokovnjaki, npr. psihoterapevti. Včasih se zdravi v kombinaciji z zdravili. Za več informacij se lahko pozanimaš pri tvojem osebnem zdravniku.
 7. POMEMBNO! NISI SAM_A. Tu smo zate odrasli in strokovnjaki, ki ti bomo pomagali priti ven iz tega začaranega kroga tesnobnosti. Ni potrebno, da tesnoba kontrolira tvoje življenje. Kot pravi Damjana Bakarič v svoji knjigi Na Tesnobi: “Ne bežite pred tesnobo, ker bo tako postala le večja. Sprejmite jo in povabite k sebi, brez strahu. Ko jo boste sprejeli, bo postala vaša prijateljica.”

KAJ LAHKO REČEŠ OSEBI, KI DOŽIVLJA TESNOBO?

Nekaj napotkov, ki lahko pomagajo pri tesnobi, a nikakor niso nadomestek za terapijo in strokovno pomoč:

 • Tukaj sem s teboj. Z menoj si varen/a.
 • Želiš morda zaplesati ali teči nekaj časa, da se znebiš tega tesnobnega občutka?
 • Povej mi, kaj se dogaja – poslušam te.
 • Kaj bi želel_a reči svoji tesnobi? Kaj misliš, da bi ti tesnoba odgovorila nazaj? In kaj potem naprej?
 • Narišiva tesnobo.
 • Kakšen je občutek v telesu, ko pomisliš na tesnobo? Kje je vsa ta skrb skladiščena- v katerem delu tvojega telesa? Kako velika je? Kakšne barve je?
 • Poskušaj z dihalnimi vajami in s prijateljem uskladita dihanje.
 • Razmisliva nekaj scenarijev, kaj se lahko zgodi, če se določena situacija uresniči- realni scenarij, anksiozni scenarij in neumni scenarij.
 • Kaj lahko naredim zate, da bi se počutil/a boljše?