Časoris

Časoris je spletni časopis za radovedne otroke (in njihove starše ter učitelje).

Učencem od prvega do šestega razreda osnovne šole, torej otrokom, starim od 6 do 12 let (čeprav ga berete tudi mladi in celo odrasli), predstavljamo svet, v katerem živimo, na preprost in razumljiv način.

Iz objavljenih prispevkov lahko izveste, kaj se dogaja in zakaj se to dogaja. Napisani so v jeziku, ki je otrokom prijazen, in pospremljeni z vprašanji za razmislek.

V Časorisu pa si želimo še več. Radi bi vas navadili na redno prebiranje neleposlovnih besedil in vam tako pomagali, da vzljubite tudi tovrstno branje.

Časoris je zato namenjen tudi učiteljem in staršem, ki lahko novice o dogodkih povežejo s snovjo v učbenikih in vam, na primer, s prispevkom o Hubblovem teleskopu približajo celotno vesolje.

Otroci se med prebiranjem Časorisa, vašega prvega spletnega časopisa, učite tudi, kaj so novice ter kako razumeti medije in njihove vsebine. S tem spodbujamo vaše kritično razmišljanje o novicah in vas učimo, kako informacije iz medijev uporabiti v resničnem svetu.

Časoris je bil leta 2019 uvrščen med deset finalistov za prvo evropsko nagrado za medijsko pismenost. Na evropskem portalu Better Internet for Kids so ga uvrstili med pozitivne spletne vsebine (Positive Online Content). Časorisov projekt Zgodbe otrok sveta pa je prejel priznanje avstrijskega ministrstva za Evropo, integracijo in zunanje zadeve Intercultural Achievement Award za najboljši medkulturni projekt v kategoriji mediji.

Želimo si in upamo, da boste krasni otroci tudi zaradi Časorisa nekoč krasni odrasli in da bomo lahko skupaj spremenili svet vsaj malo na bolje.