Poglej video – Dan varne rabe interneta

Zveza prijateljev mladine Slovenije je preko TOM telefona® vključena v projekt Center za varnejši internet. Projekt izvajajo še Univerza v Ljubljani Fakulteta za družbene vede, Zavod Arnes in Zavod MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije). Vsako leto se pridružimo praznovanju Dneva varne rabe interneta, ki poteka drugi torek v februarju. Letošnji Dan varne rabe interneta je bil 5. februarja.

V okviru aktivnosti na Dan varne rabe interneta je bila posneta tudi spletna oddaja za starše z naslovom »Vzgoja za internet«. Digitalne tehnologije in internet so prinesli številne nove izzive, s katerimi se pri vzgoji otrok staršem ni vedno lahko soočati. Vprašanja varovanje zasebnosti, spletnega nasilja, objavljanja vsebin in kdaj sploh začeti otroka vpeljevati v uporabo digitalnih tehnologij marsikomu povzročajo skrbi. V njej sta sodelovala dr. Benjamin Lesjak ter predsednik TOM telefona, dr. Albert Mrgole, strokovnjaka, ki sta odgovarjala na najpogostejša vprašanja o vzgoji otrok za internet in o problematiki spletnega nasilja.

Dr. Albert Mrgole je osvetlil problematiko s psihološkega vidika. Je sistemski družinski terapevt, psiholog, doktor sociologije in Imago partnerski terapevt ter soavtor knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo. Njegovo področje dela so vodenje družinskih terapij in svetovanj, vodenje treningov za partnerje in starše, izvajanje supervizij za različne sisteme (mladinske centre, šole, delovne kolektive), izvajanje izobraževanj po meri za različne kolektive, delo s šolskimi težavami. V svojem delovanju, ki izhaja iz izkušenj sistemskega pogleda in dela, združuje prakso psihologa, ki ga je zaznamovala izkušnja dela v vzgojnem zavodu, in željo po znanstvenem razumevanju, ki jo dopolnjuje s teoretskim pogledom sociologa kulture.

Dr. Benjamin Lesjak je problematiko obdelal s pravnega vidika, prav tako pa je delil svoje izkušnje, ki jih je pridobil pri izvajanju Safe.si delavnic na osnovnih in srednjih šolah ter predavanj za starše. Je strokovnjak za pravne rešitve informacijske družbe, sodelavec Safe.si in avtor priročnika Problematika spletne varnosti v šolah.