Depresija

Depresija je stanje žalosti, brezupa in apatije, ki je v današnjem svetu vedno bolj pogosta. Razlikujemo med splošno žalostjo, kar velikokrat imenujemo depresivno vedenje in ga je izkusil že vsak izmed nas, in med klinično depresijo, ki je psihična bolezen.

Depresijo spoznamo po naslednjih simptomih: globoki žalosti, brezvoljnosti, obupu, nezainteresiranosti, izgubi zanimanja za stvari, ki so nas veselile, zmanjšani koncentraciji, živčni napetosti, spremembi telesne teže in motnjah spanca, izgubi apetita, trdnem prepričanju, da nikoli ne bo bolje, v hujših primerih pa premišljevanje o samomoru in smrti, celo zloraba opojnih substanc. Depresijo velikokrat spremljajo tudi anksiozne (tesnobne) motnje.

Depresija lahko prizadene vsakogar. Ženske imajo dvakrat večjo možnost, da zbolijo, vendar večkrat poiščejo pomoč kot moški.

Vzrokov za depresijo je mnogo, od genske zasnove (pogosto je dedna), različnih bolezni (npr. rak, bolezni srca …), travmatskih dogodkov (izguba družinskega člana ali partnerja, selitev, menjava šole …) do zlorabe alkohola ali drog … Je ozdravljiva, vendar zdravljenje traja nekaj časa in je oteženo zato, ker pacient ponavadi ne verjame v izboljšanje.

Če sumiš, da trpiš za depresijo, je najbolje, da se pogovoriš s kom, ki ti je blizu, pa naj bodo to starši, prijatelji, socialni delavci, psihologi v zdravstvenih domovih, pomoč po telefonu … Sam si lahko pomagaš z rekreativno dejavnostjo, ki dviga raven serotonina (»hormon sreče«) v tvojem telesu, zastavi si majhne cilje, ki jih ni težko uresničiti, pomembne odločitve pa prestavi na kasnejši čas. Čim prej poišči strokovno pomoč. Zdravljenje v blažjih primerih pomeni predvsem pogovor s terapevtom, v težjih pa jemanje določenih zdravil, ki spet vzpostavijo ravnotežje v možganih, v kombinaciji s pogovorom.

Če sumiš, da za depresijo trpi nekdo, ki ti je blizu, se poskušaj z njim nežno pogovoriti. Poskušaj ga vključiti v družbo prijateljev, ga pripraviti k telesni aktivnosti, spodbujaj ga in mu predlagaj strokovno pomoč.

Biti depresiven ne pomeni, da je nekaj narobe z nami, je stanje, ki lahko prizadene vsakogar, in ki je ozdravljivo. Le zaupanje je treba imeti.

Ključne besede: depresija, žalost, nevroza, psihoza, psihična bolezen