Dobil/a bom bratca/sestrico!

Tako torej – v družino prihaja nov družinski član. To je pomemben dogodek – ne le za tvoje starše, temveč tudi zate, ki boš dojenčku starejši brat ali sestra. Čaka te nova vloga, ki prinaša tako zate kot tudi za ostale člane tvoje družine kar precej sprememb. Toda ne ustraši se prehitro – te spremembe so lahko zelo pozitivne! Običajno celotna družina z veliko naklonjenostjo sprejme dojenčka. Starši mu že nekako po svoji »dolžnosti«, kot tisti, ki so prvi v vrsti, da za otroka poskrbijo, izkazujejo ljubezen, toplino. Tebi pa se bo tudi hitro prikupil.

Kar moraš vedeti, je, da dojenček ali majhen otrok v družini navadno zahteva kar precej pozornosti. Pa ne zato, ker bi bili otroci izjemno egoistična bitja, temveč zato, ker še ne znajo poskrbeti sami zase – treba jih je hraniti, oblačiti, previjati, uspavati, se z njimi igrati, jih nadzirati … Zato boš morda imel/a občutek, da te zaradi velike pozornosti, ki jo družina (lahko tudi drugi sorodniki – dedki, babice, tete, strici …) namenja dojenčku, postavljajo na stranski tir. Takšna občutja so normalna in prav je, da se, če se ti bo zdelo, da te zanemarjajo, ali pa boš do dojenčka čutil/a ljubosumje, jezo, o tem pogovoriš s svojimi starši ali z osebo, ki ji lahko zaupaš (npr. prijatelj, sorodnik, svetovalni delavec, obrneš se lahko tudi na TOM ali na spletu poiščeš forum).

Tega, kakšen bo tvoj odnos do novega bratca oziroma sestrice, ne more nihče napovedati. Svoj odnos z njim moraš namreč najprej še vzpostaviti. Ti boš tudi vplival/a na to, kakšna oseba bo postal tvoj bratec ali sestrica, kakšne bodo njegove vrednote, interesi, stališča,…

Mlajši bratje ali sestre pogosto v starejšem vidijo zgled, ki mu radi sledijo, zato je biti starejši brat oziroma sestra tudi velika odgovornost. Želim ti prijetne in čim bolj prijateljske odnose s tvojim bratcem oziroma sestrico!

Ključne besede: družina, bratje/sestre, dojenček, prilagoditve, konflikti