Kaj so droge?

Droga je izraz za psihoaktivno snov. Zaradi svojevrstne kemične sestave povzroča spremenjeno delovanje telesa ali duševnosti. Psihoaktivne snovi vplivajo na mišljenje, čustvovanje in vedenje. Lahko jih najdemo pri rastlinah ali pa so izum farmacevtskih laboratorijev. Droge imajo na naše zaznavanje ugodja prijeten učinek, vendar so ravno zato zelo nevarne.

Pomembno je, da se izognemo težavam, ki jih povzroči njihovo uživanje. To pa lahko storimo na edini učinkovit in zelo dober način – da jih sploh ne poskusimo!

Zakaj ljudje uporabljamo droge?

Za to je veliko razlogov. Nekateri hočejo ubežati svojim težavam, drugi se dolgočasijo in skušajo tako zapolniti svoj prosti čas. Nekdo bo posegel po določeni drogi, npr. alkoholu zato, ker je videl piti svoje starše. Včasih iščejo način, kako bi se postavljali pred svojimi vrstniki, iščejo ugodje ali pa drogo poskusijo iz radovednosti. Pogosto se za droge odločijo tudi zaradi pritiskov prijateljev in želje, da bi jih drugi sprejeli medse. Eni pa razmišljajo celo o tem, da se je tako mogoče upreti staršem ali učiteljem.

Kako se zavarujemo pred drogami?

Pred drogami se zavaruješ tako, da se pogovarjaš o tej temi s starši, prijatelji, sošolci, brati ali sestrami ter učitelji. Vnaprej lahko razmisliš o tem, kako ne bi prišel/a v stik z drogo in kaj bi naredil/a, če ti drogo ponudijo. V takem primeru je najbolje, če ponujene droge ne vzameš. Lahko te skrbi, kaj bodo o tebi mislili prijatelji, če droge ne boš vzel/a. Vedi, da je spoštovanje odločitev drugega, temelj dobrih medosebnih odnosov, tudi prijateljstva.

Ali droge ljudem lahko uničijo življenje?

Da, droge lahko tako posežejo v tvoje življenje, da izgubiš nadzor nad njim. Zaradi njih lahko hudo zboliš ali celo umreš. Kdor ima pri sebi droge, gre lahko v zapor. Ob redni uporabi drog postaneš odvisen od njih, zaradi tega pa težje uresničuješ svoje sanje, več se kregaš s svojimi starši, prijatelji in učitelji ter uničuješ svoje telesno in duševno zdravje.

Droge in naši najbližji

Morda si eden/ena tistih, ki ni ljubitelj/ica drog, se pa z njimi srečuješ precej pogosto. Celo tako pogosto, da meniš, da je nekaj narobe. Morda eden izmed staršev domov večkrat pride pijan? Ali pa se to dogaja z tvojim bratom, sestro? Si pri bratu, sestri videli travo ali kakšno drugo drogo? Vidiš svojega prijatelja ali svojo ljubezen včasih, ko se »zadeva« ali vse prevečkrat posega po alkoholu?

In verjetno si v dvomih, kaj narediti. Bojiš se za osebo, ki jo imaš rad/a in ti veliko pomeni. Če se sprašuješ o tem, kako ji pomagati, že kažeš skrb za to osebo. Zelo lepo je, da bi rad/a pomagal/a prijatelju, sorodniku, svoji ljubezni … Nekaj vseeno lahko poskusiš narediti.

Dobro bi bilo, če bi svojo zaskrbljenost pokazal/a tej osebi. Poskusi se z njo pogovoriti. Ji povedati, da te skrbi zanjo, ker jo imaš rad/a. Morda bo oseba reagirala pozitivno, sprejela tvojo skrb in se s tabo o tem pogovarjala. Lahko se zgodi, da bo vajin pogovor zadostoval, da oseba preneha zlorabljati droge. Seveda ni nujno. Možno je tudi, da se ti bo oseba uprla in ne bo sposobna sprejeti tvoje zaskrbljenosti.

V tem primeru ji lahko pomagaš le še tako, da se o tem pogovoriš z enim njenih bližnjih. Očitno sam/a, če te je oseba zavrnila, ne boš uspel/a priti problemu do dna. To pomeni, da oseba potrebuje kakšnega odraslega, starejšega, da ga poskuša preusmeriti v drugo smer.

Zloraba drog in alkohola lahko pripelje do zelo tragičnih zaključkov (povezava na področje vrste drog) in je dobro, da se čim prej prekine. Morda boš s tem, da spregovoriš, preprečil/a kakšen tragičen dogodek, ki bi ga oseba in njeni bližnji lahko zelo obžalovali.