Dvom vase

V obdobju odraščanja, pa tudi kasneje, si postavljen/a pred različne naloge, zahteve, ki si jih postavljaš sam/a, ali pa ti jih postavljajo drugi. Dogaja se, da se tvoja podoba, ki jo imaš o sebi, ne sklada s tem, kar misliš, da bi moral/a biti. Pri tem lahko gre za manjše podrobnosti (da ne bi imel/a kožnega znamenja za ušesom, bi se drugače obnašal/a na obisku pri babici …), ali velike dele tvoje osebnosti (bi si želel/a biti vitek/a, samozavesten/a, povsem drugačen človek …).

Razlike med tem, kar si, in tem, kar si želiš biti, te ne motijo vedno. Kadar gre za lastnost, ki ti ni posebej pomembna, se običajno zaradi tega ne vznemirjaš preveč. Pri lastnostih, ki so ti pomembne, te lahko te razlike spodbujajo, da se spremeniš, postaneš bolj podoben/a temu, kar si želiš biti. To je zelo koristno. Paziti moraš le, da ne pretiravaš in si ne postaviš previsokih zahtev, da bi spreminjal/a preveč stvari naenkrat. To te namreč lahko po nepotrebnem obremenjuje in ti jemlje energijo, ki bi jo lahko vlagal/a v spreminjanje sebe.

Po drugi strani pa te lahko tvoje lastnosti vznemirjajo in spravljajo v obup, če jih ne moreš, ne znaš spremeniti, ali pa ne verjameš, da jih lahko spremeniš (na primer telesna višina, strah pred nastopanjem, govorna motnja …). Misliš si, da zaradi njih nikoli v življenju ne boš uspešen/a, ne boš dosegel svojih ciljev. V tem primeru se je dobro vprašati, ali so tvoji strahovi res upravičeni. Je res nemogoče, da bi nekdo, ki mu gre v šoli slabo, dobil Nobelovo nagrado? Pomisli na Einsteina! Seveda ti včasih nekatere tvoje lastnosti res onemogočajo kaj, kar si želiš (če nisi polnoleten, ne moreš dobiti vozniškega izpita, če tvoje zdravstveno stanje ni brezhibno, ne moreš biti pilot potniškega letala …). V takšnih primerih se je potrebno soočiti s trenutnim stanjem. Seveda si pri tem žalosten/a, vendar ti pomaga, da si te stvari priznaš in v procesu žalovanja ne bežiš od njih (povezava na prispevek o žalovanju).

V primeru, da imaš s sprejemanjem sebe težave, ki jih ne uspeš razrešiti sam/a, se je dobro obrniti na strokovnjaka, s katerim se o svojih težavah lahko pogovoriš. Ta te bo znal voditi tako, da boš začel sprejemati sebe kot enkratnega posameznika.