Fobija

Fobija je ime za nerazumen in vztrajen strah pred določenimi situacijami, ljudmi, objekti, aktivnostmi … Strahu sledi nezadržna želja, da bi se objektu strahu izognili, in če ti to ne uspe, lahko sledi napad panike. Kadar ima človek napad panike, se lahko začne tresti, potiti, težko dihati, vrti se mu in srce mu razbija. Občutek ima, da situacije nima več pod kontrolo, in da izgublja stik z realnostjo. Ljudi je strah »vsega mogočega«. Najbolj pogosta je socialna fobija, med pogoste spadajo tudi strah pred letenjem, strah pred psi, strah pred nastopanjem, strah pred pajki, strah pred višino, odprtim in zaprtim prostorom, itd.

Fobije nastanejo kot kombinacija zunanjih dogodkov in notranjih predispozicij oz. genov. Ženske so malenkost bolj dovzetne za fobije, ki se pojavijo večinoma v obdobju najstništva, lahko pa tudi prej. Lahko se jih priučimo v otroštvu, pogosto so posledica kakšnih travmatskih izkušenj (npr. nekdo, ki se boji vode, se je lahko boji zato, ker se je v otroštvu skoraj utopil). Dobra novica pa je, da so ozdravljive.

Za to usposobljeni ljudje (psihologi, terapevti, psihiatri) vedo, kako odpraviti fobije. Zdravila so potrebna le zelo redko. Zdravijo se s terapevtskim pogovorom, najpogosteje z vedenjsko kognitivno terapijo. Človek s fobijo se mora s svojim strahom tudi spopasti, se načrtno spuščati v situacije, ki ga ogrožajo in tako se strah sčasoma omili.

Ključne besede: fobija, strah, panika, nevroza