Kako povedati za spolno zlorabo

Zlorabljanje pušča hude posledice. Oseba, ki zlorablja, je starejša in močnejša. Lahko ima v tvojem življenju tudi poseben položaj (drugi jo spoštujejo, hvalijo…). Morda je to tudi član tvoje družine. Zato boš za prekinitev  zlorabe potreboval/a pomoč druge odrasle osebe.

Osebi, ki te zlorablja, ravno to, da je to le vajina skrivnost, omogoča, da lahko z zlorabo nadaljuje. Morda se ti zdi, da ljudje okoli tebe vedo za zlorabo. Vendar pa ni tako. Storilec zlorabe uporablja vse svoje moči, da zlorabo prikriva in verjetno edino ti in storilec vesta za zlorabo. Pomembno je, da zbereš pogum, da tišino prekineš in spregovoriš, kajti le tako se bo lahko zlorabljanje ustavilo.

Zelo pomembno je, da izbereš pravo osebo, ki ji lahko zaupaš. Če se zloraba dogaja izven družine, je najbolje zaupati staršem ali drugemu sorodniku, ki mu lahko zaupaš. Kadar se zloraba dogaja v družini je bolje, da se kar takoj obrneš po strokovno pomoč. Lahko je to šolska psihologinja ali socialna delavka, učitelj, tvoj zdravnik, ali pa se obrneš kar na ustanovo, ki se ukvarja s pomočjo otrokom in mladostnikom (dodati povezavo na stran: kam se obrnit po pomoč). Če nimaš nikogar, lahko pokličeš na telefon za pomoč v stiski (kot je TOM telefon).

O zlorabi povej na primernem kraju. Osebe, ki zlorablja, naj takrat ne bo v bližini. Poskusi že vnaprej pripraviti vsaj nekaj stavkov, s katerimi boš povedal/a za zlorabo.

Za to, da poveš nekomu o zlorabi, je potrebno veliko poguma. Med tem pogovorom ti bo verjetno zelo težko. Govoriti boš moral/a o zlorabi, ki jo spremljajo občutki krivde in sramu. Vendar pa je to edina pot iz začaranega kroga zlorabe.

Ko boš nekomu zaupal/a za zlorabo, bodi ponosen/a nase, da si zbral/a toliko poguma in naredil/a ta pomemben korak k prekinitvi zlorabe.

Možnosti pomoči: Centri za socialno delo, Mentalno higienski dispanzerji pri zdravstvenih domovih, Svetovalni centri za otroke, mladostnike in starše, Združenje proti spolnemu zlorabljanju.

Ključne besede: spolna zloraba, razkritje zlorabe, zaupna oseba