Ko intimni posnetek postane predmet izsiljevanja

Izsiljevanje z intimnimi posnetki (ang. sexual extortion), poznano tudi pod izrazom »sextortion«, je pojav spolnega izkoriščanja, ki se v glavnem dogaja na spletu in se poslužuje predvsem nefizičnih oblik izsiljevanja.  Izsiljevanje z intimnimi posnetki se lahko zgodi odraslim ali mladoletnim osebam. O izsiljevanju mladoletnih oseb z intimnimi posnetki govorimo, ko nekdo otroku ali mladostniku zagrozi, da bo razširil njegove intimne posnetke, če mu ne priskrbi še več intimnih posnetkov, denarja ali spolnih uslug. Storilec lahko zagrozi tudi, da bo z uporabo informacij, ki jih je pridobil od mladostnika ali z vdorom v njegove naprave, škodoval njegovim prijateljem  ali sorodnikom, če ne bo ustregel njegovim zahtevam. Izsiljevanje z intimnimi posnetki je lahko tudi nadaljevanje sekstinga. Zaradi narave tega dejanja lahko sextortion mladostnikom pusti resne posledice na različnih področjih njihovega življenja.

Kako ukrepam, če postanem žrtev izsiljevanja?

 1. Takoj, ko se izsiljevanje začne, opozorim izsiljevalca, kaj sledi, če bo grožnje uresničil. Lahko mu pošljem sporočilo z naslednjo vsebino: »Zahtevam, da mojo fotografijo/posnetek, ki sem ti jo poslal dne x ob y uri, nemudoma izbrišeš. Prav tako ti ne dovolim, da jo deliš s komer koli. Če posnetka ne boš izbrisal ali/in če ga boš delil naprej, boš storil kaznivo dejanje, kar bom prijavil/-a na policijo.«
 2. Po poslanem sporočilu TAKOJ prekinem komunikacijo s storilcem. Izkušnje kažejo, da tudi če bom storilcu ustregel in mu poslal še več posnetkov/denarja, se izsiljevanje ne bo prenehalo. Nujno se moram zaščititi pred novim izsiljevanjem. To storim s popolno prekinitvijo komunikacije na vseh kanalih, kjer bi me izsiljevalec lahko kontaktiral. Zablokiram izsiljevalca, zamenjam gesla, izbrišem račune, deaktiviram Facebook račun, zaščitim svoje naprave pred vdori.
 3. Shranim vse dokaze groženj in izsiljevanja. To najlažje storim s posnetki zaslona in zapisi komunikacije (t. i. chatlog).
 4. Shranim vse podatke o izsiljevalcu, ki jih je pridobil/-a v času komunikacije z njim (URL Facebook profila, Skype ime, imena profilov na drugih računih, kjer je bil prisoten, podatke).
 5. Če obstaja grožnja fizičnega nasilja, se o tem z nekom pogovorim in poiščem nasvet, kako se zavarovati. V pomoč mi je lahko šolska svetovalna služba ali policija.
 6. Povem družini in prijateljem.
 7. Obiščem šolsko svetovalno službo, pokličem TOM Telefon.
 8. Izsiljevanje prijavim policiji. Izsiljevanje je kaznivo, zato je prav, da ga obravnavajo pristojni organi.
 9. Poskušam se izogniti samoobtoževanju. Sam nisem popolnoma nič kriv. Neznanec je zlorabil moje zaupanje.
 10. Situacijo imam pod nadzorom. Na Google Alerts (www.google.com/alerts) vklopim avtomatski opomnik za moje ime in priimek, da bom z elektronskim sporočilom obveščen takoj, ko se na YouTubu pojavi moj posnetek. Takrat lahko posnetek prijavim administratorjem, ki ga bodo odstranili.
 11. Naredim vse, kar je treba, da se moji posnetki umaknejo s spleta. Če tega ne znam ali ne zmorem sam, poiščem pomoč. Kontaktiram lahko prijavno točko Spletno oko (info@ spletno-oko.si) ali SI- CERT (cert@cert.si), kjer mi bodo pomagali z odstranjevanjem mojih posnetkov.
 12. Poiščem informacije, kako se zaščititi v prihodnje. Veliko informacij o tem dobim na naslednjih povezavah: www.safe.siwww.spletno-oko.siwww.policija.siwww.varninainternetu.si.

Šolska svetovalna delavka Nina Babič, Anton Toni Klančnik z Uprave kriminalistične policije in Lija Leonora Miljavec s Spletnega očesa govorijo o oblikah izsiljevanja z intimnimi posnetki in o oblikah pomoči, ki jih žrtve potrebujejo.

Film je nastal na osnovi priročnika E-zlorabe otrok in mladostnikov, ki predstavlja razsežnosti zlorab otrok in mladostnikov na spletu ter ponudi smernice za ukrepanje.

VIR: https://www.spletno-oko.si/