Kontracepcija

Kaj je kondom?

Kondom je kontracepcijsko in zaščitno sredstvo, ki ga uporablja moški pri spolnem odnosu in ščiti pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami. Je cevasto oblikovan kos gume (lateks), ki se prilega na penis med erekcijo in preprečuje iztekanje semenske tekočine (sperme) v nožnico. Večina kondomov je prevlečena z lubrikantom (snovjo, ki olajša drsenje). Na vrhu ima rezervoar (balonček), kamor se ob orgazmu in ejakulaciji izlije semenska tekočina.Ključne besede: spolnost, kontracepcija, zaščita, kondom, lubrikant, rezervoar, spolne okužbe

Zanesljivost zaščite s kondomom

Ob pravilni uporabi kondomov je njihova zanesljivost zelo visoka (95-98%). To pomeni, da so kondomi zelo zanesljivi, kadar pazite, kako jih uporabljate. Pazljivi bodite pri odpiranju, natikanju in odstranjevanju kondomov, pa ne boste imeli nikakršnih težav. Za več informacij o primerni uporabi kondoma si preberite temo »Odvijanje in uporaba kondoma«.Ključne besede: spolnost, kontracepcija, zaščita, kondom, zanesljivost, varnost

Pazljivo pri menjavi kondomov med dvema spolnima odnosoma

Kadar med spolnim odnosom uporabite več različnih kondomov, si je vmes pametno umiti roke, saj lahko semensko tekočino tudi z rokami nehote prenesemo v nožnico. Poleg tega si je dobro umiti tudi penis, saj lahko drugače naslednji kondom zdrsne z njega. Kadar ste izven dosega vode, se vsaj dobro obrišite (roke in genitalije) preden nataknete svež kondom in začnete znova. Uporabite lahko vlažilne robčke, če pa teh ni pri roki, pa tudi brisačo ali kaj podobnega.

Ključne besede: spolnost, kontracepcija, zaščita, kondom, menjava, nov, ponovno

Prednosti kondoma

Kondom je posebej za mlade najboljše zaščitno sredstvo pred spolno prenosljivimi okužbami in neželeno nosečnostjo hkrati. Je edini, ki vas varuje pred spolno prenosljivimi okužbami. Je praktičen in enostaven za uporabo. Ves čas ga lahko imate pri sebi in razen nekaj previdnosti pri natikanju, vam nikoli ni treba misliti na to kako se boste pri spolnem odnosu zaščitili. Ima več pomembnih prednosti pred kontracepcijskimi tabletkami, saj varuje tudi pred spolno prenosljivimi okužbami (glej povezave o spolno prenosljivih okužbah). Poleg tega zanj ne potrebujete recepta, uporabite ga samo med spolnim odnosom (na tabletke se moramo spomniti vsak dan) in načeloma nima stranskih učinkov.

Skratka, kondom je nepogrešljiv!

Ključne besede: spolnost, kontracepcija, kondom, zaščita, prednosti

Rok trajanja oz. kako dolgo je kondom uporaben?Kondomom po nekaj letih poteče doba veljavnosti in če boste uporabili kakšnega, ki ga že dolgo časa hranite, se najprej prepričajte, kdaj mu poteče rok (datum je odtisnjen na zadnji strani). Doba uporabnosti se ob neprimernem hranjenju kondoma zelo skrajša. Zato ne uporabljajte kondomov, ki se vam že pol leta valjajo po denarnici ali torbi, saj ti niso primerna zaščita. Kondom mogoče izgleda OK, vendar ste ga po nesreči lahko že zdavnaj preluknjali! Lahko jih enostavno hranite v škatlici, v kateri ste jih kupili, kjer se gotovo ne bodo poškodovali.

Ključne besede: spolnost, kontracepcija, zaščita, kondom, rok trajanja, trajnost,  uporabnost, shranjevanje

Saj vem, da ga potrebujem … ampak sram me je kupiti kondom.

Za sramežljivost ni popolnoma nobene potrebe. Kupovanje kondomov ni nekaj slabega, ampak nasprotno, kaže na tvojo zrelost in odgovornost. Mladostnik, ki kupuje in uporablja kondome ve, da mora poskrbeti za svojo varno spolnost.

Poleg tega danes ni nič lažjega od kupovanja kondomov. Najdeš jih v lekarnah, drogerijah, bencinskih črpalkah in v praktično vsaki večji trgovini. Kupiš jih lahko tudi na posebnih avtomatih – kondomatih, trafikah itd.

Če nikakor ne želiš kupovati kondomov sam, lahko prosiš tudi starejšega brata/sestro, prijatelja, ki ga ni sram ali pa greš kondome kupit sam v trgovino ali bencinsko črpalko izven domačega kraja, kjer te nihče ne pozna. Važno je, da zaradi sramežljivosti ne ostaneš brez kondoma takrat, ko ga boš potreboval!

Ključne besede: spolnost, kontracepcija, zaščita, kondom, kupovanje, nakup, sram, prvič

Šit! Kondom je počil!Tudi to se zgodi. Običajno je kriva nepravilna uporaba, ali uporaba kondoma, ki mu je že zdavnaj potekel rok veljavnosti. Na voljo imaš»jutranjo tabletko« oziroma »urgentno kontracepcijo«.

»Jutranja tabletka« je učinkovito kontracepcijsko sredstvo, vendar te ne bo zavarovala pred okužbo s spolno prenosljivimi okužbami. Učinkovitost tabletk (da preprečiš zanositev) s časom pada, zato jih moraš vzeti čim prej, najkasneje pa v roku 72 ur (3 dni) po spolnem odnosu.

Poudariti je treba, da je urgentna kontracepcija z jutranjimi tabletkami le izhod v sili. Pogosta uporaba lahko povzroči slabost, bruhanje, krče, napetost prsi in izvenciklične krvavitve.

Jutranjo tabletko ti lahko predpiše zdravnik, zato se v primeru počenega kondoma v najkrajšem možnem času oglasi v ambulanti, kjer boš dobila recept.

Ključne besede: spolnost, kontracepcija, zaščita, kondom, spermicid, tabletka naslednjega dne, jutranja tabletka, , urgentna kontracepcija

Kaj so to kontracepcijske tabletke?

Hormonske kontracepcijske tabletke vsebujejo podobne hormone kot jih proizvajajo jajčniki. Jemanje tabletk pa prepreči dozorevanje in sproščanje jajčeca (ovulacijo). Danes se uporabljajo predvsem nizkodozne hormonske tabletke, ki dobro ščitijo pred zanositvijo in hkrati nimajo večjih stranskih učinkov. Ob rednem vsakodnevnem jemanju tabletk se jajčece ne sprosti iz jajčnika – torej ne pride do ovulacije. Če jajčeca ni, ne more priti do zanositve, zato veljajo tabletke za najzanesljivejša sredstva za preprečevanje neželene nosečnosti. Jemanje tabletk ne vpliva na kasnejšo sposobnost zanositve.Ne pozabi, kontracepcijske tabletke te ne varujejo pred spolno prenosljivimi okužbami!

Ključne besede: spolnost, kontracepcija, kontracepcijske tabletke, tabletke, ovulacija, zanositev

Uporaba kontracepcijskih tabletkKo dobiš prve tabletke, jih začneš jemati na prvi dan menstruacije. Nato jemlješ vsak dan po eno tabletko – torej 21 tabletk v 21 dneh. Po zadnji tableti iz zavojčka (ploščice) sledi 7-dnevni premor, v katerem tabletk ne jemlješ. Takrat nastopi menstruacijska krvavitev (običajno 2-4 dni po zadnji tabletki). Na osmi dan premora pa vzameš prvo tabletko iz naslednjega zavojčka in nadaljuješ po enakem postopku. Na zavojčku tabletk je ob vsaki tabletki označen dan v tednu, zato moraš prvo tabletko novega zavojčka vzeti iz tistega predalčka ob katerem je napisan tisti dan (če vzameš prvo tabletko v četrtek, jo enostavno vzameš iz predalčka, kjer piše četrtek). Ne pozabi, da moraš tabletko vzeti vsak dan, čas jemanja pa si lahko izbereš sama. Najboljše je, da si za jemanje izbereš tisti del dneva, ko izvajaš neko rutinsko aktivnost (pred spanjem, večerno umivanje zob itd). Kontracepcijske tabletke te učinkovito ščitijo pred zanositvijo že prvi mesec jemanja in tudi v 7-dnevnem premoru, zato ob rednem jemanju ne potrebuješ dodatne zaščite pred zanositvijo.

Ključne besede: spolnost, kontracepcija, tabletke, uporaba, jemanje, zanositev

Sem zelo pozabljiva … kako naj se spomnim, da bom tabletko vzela vsak dan?Pomembno je, da jemlješ tabletke vsak dan ob približno istem času (npr. zvečer), ker tako zmanjšaš možnost, da bi nanje pozabila. Najbolje je, da jemanje tabletke vključiš v neko vsakodnevno aktivnost, kot je recimo umivanje zob. Tabletke hrani vedno na istem mestu oz. blizu stvari, ki jih vsako večer uporabljaš. Shraniš jih lahko zraven ure na nočno omarico, v bližino zobne ščetke …

Precej zanesljiva možnost je tudi ta, da si na mobilnem telefonu nastaviš poseben opomnik, ki te bo vsak dan ob istem času spomnil, da je čas za tabletko. Vsaj v začetni fazi jemanja tabletk ti lahko pomaga tudi fant s tem, da te pokliče vsak dan ob dogovorjenem času in s tem tudi sam nekaj prispeva k vajini brezskrbni spolnosti. Vsekakor pa je pomembno, da se pri jemanju tabletk ne zanašaš preveč na druge, ampak sama poskrbiš za njihovo redno jemanje.

Ključne besede: spolnost, kontracepcija, tabletke, jemanje, pozabljivost, pozabljam, začetek

Pozabila sem vzeti tabletko!Brez panike. Najprej natančno preveri, koliko tabletk si pozabila vzeti. Če si pozabila vzeti samo eno tabletko, potem jo vzemi takoj, ko se na to spomniš, in naslednjo tabletko ob običajni uri. V primeru dveh zaporednih pozabljenih tabletk vzemi obe tabletki takoj, ko se spomniš, ter naslednji dan dve tabletki ob običajni uri. Nato jemlji ostale tabletke do konca kot običajno. Če si pozabilatri ali več tabletk, bo najverjetneje nastopila prekinitvena krvavitev, kar pomeni, da boš imela krvni izcedek iz nožnice. V tem primeru nehaj jemati tablete iz starega zavojčka in takoj začni s tabletkami iz novega zavojčka.

Kadarkoli pozabiš tabletko moraš ob zgornjih ukrepih vsaj en teden uporabljati dodatno kontracepcijo ali se vzdržati spolnih odnosov. Tudi če si nanjo pozabila le enkrat, je zelo priporočljivo, da prvi teden po tem dnevu s fantom kot dodatno zaščito uporabljata kondom oz. nimata spolnih odnosov.

Ključne besede: spolnost, kontracepcija, tabletke, pozabljivost, pozabila, izostanek

Ali so tabletke zanesljiva zaščita pred zanositvijo?

Da. Ob rednem jemanju so kontracepcijske tabletke ena najzanesljivejših zaščit pred nezaželeno nosečnostjo.

Ključne besede: spolnost, kontracepcija, tabletke, zaščita, zanesljivost