Ločitev

Ločitev staršev je težko obdobje za vsakogar, še posebej za otroka. Velikokrat se starša ne razumeta več dobro in nikakor ne moreta več živeti skupaj. Takrat se odločita za ločitev. Velikokrat je čas pred ločitvijo, ko se starša kregata in vlada napeto ozračje, veliko težji od ločitve same.

Kdo je kriv? Zelo pomembno je vedeti, da OTROCI NISO NIKOLI KRIVI ZA RAZVEZO SVOJIH STARŠEV, saj sta starša odrasli osebi, ki delujeta samostojno in sta odgovorni za svoja dejanja. V obdobju ločitve se mnogokrat otrok ali mladostnik počuti razdvojen med oba starša; ne veš, kako bi se moral/a vesti, ne veš, kakšna čustva naj bi gojil/a do enega in do drugega starša. A moraš vedeti, da je v redu, če imaš še naprej oba enako rad/a. Starša imata tebe še vedno enako rada!

S kom naj živim? O tem, pri kom boš živel/a, se odločate otroci skupaj s starši. Lahko izraziš svoje želje, končno odločitev pa morate sprejeti skupaj!

Otrok – prenašalec sporočil. Ne dovoli, da boš prenašalec/ka sporočil med staršema in ni ti treba poslušati, ko en starš govori grde stvari o drugem!

Najpomembnejši je pogovor! Pomembno se je o občutkih in spremembah pogovarjati! Če so razmere take, da se ne moreš oziroma nočeš pogovarjati o tem s starši, je dobro, da se zaupaš kakšnemu prijatelju, odrasli osebi, ki ti je blizu, učiteljici, socialni delavki, psihologinji… Izvedel/a boš, da nisi sam/a, da se veliko družin spreminja na različne načine in da je v resnici v tvoji bližini veliko otrok, katerih starši so se ločili.

Razmer ne moreš popraviti ti! Če se starši odločijo za ločitev, ne moreš narediti ničesar! Oblikovanje nove družine.

Nekateri starši imajo kasneje novega partnerja in v nekaterih primerih z njim tudi otroke. Vse te spremembe bodo za tebe bolj ali manj težke, a mnogo lažje in hitreje jih boš premostil/a, če se boš o njih odkrito pogovarjal/a s svojimi in s krušnimi starši.

Ni vse tako črno! Ločitev je res težko obdobje za tebe, a sčasoma se bodo stvari najverjetneje umirile in uredile, ter bo za vse lažje, kot je sedaj.

Kam naj se obrneš po pomoč, ko si ogrožen/a? Če si se pred ločitvijo v družini soočal/a s kakšno odvisnostjo (npr: alkoholizem) ali celo nasiljem in se to po ločitvi ne preneha, je najbolje, če poiščeš pomoč pri kakšni odrasli osebi, ki ji zaupaš, ali pri kateri od naslednjih institucij (op: povezava s stranjo, kjer bodo našteti naslovi in tel. številke), kjer ti bodo pomagali!

Ključne besede: ločitev staršev, krivda, odločitve, pogovor, pomoč