Nadaljnje šolanje

Tudi za tebe je prišel čas, ko moraš razmisliti o tem, kako naprej. Vsi ti že težijo, kako je bilo v osnovni šoli lepo in predvsem lahko, kako se bo treba od zdaj naprej samo še učiti in učiti in učiti… Ti pa še niti ne veš, kam bi se vpisal/a, groza!

No, nikar ne obupuj. Vem, kako težko je, ko moraš zapustiti udobje osnovne šole in se spopasti z novo potjo. Izbira srednje šole namreč pomembno vpliva na tvoje nadaljnje življenje, zato je pomembno, da to odločitev dobro pretehtaš. Svetujem ti, da se pred vpisom natančno informiraš o različnih poklicih. Pomisli, kaj bi si želel/a opravljati v naslednjih letih. Poskušaj upoštevati kaj moraš opravljati v določenih poklicih, vse prednosti in omejitve, ki jih le-ta zahteva. Pri tem se poskušaj čim manj omejevati le na določene poklice. Če si na primer želiš postati modni oblikovalec, pa mogoče ne boš opravil/a sprejemnih izpitov, ali imel/a zadostnega števila točk, lahko poskusiš na kakšni izmed šol, ki izobražujejo za podobne poklice. Veliko ustvarjalnega dela in zanimivega oblikovanja ponuja na primer delo aranžerskega tehnika, lahko postaneš tudi oblikovalec/ka nakita in se vpišeš na zlatarsko smer. Skratka, ne osredredinjaj se zgolj na nekatere znane in priljubljene poklice, ampak čim več raziskuj tudi druge, mogoče malo manj običajne.

Veliko osnovnošolcev se odloči za nadaljevanje šolanja na gimnaziji in si s tem odločitev za določen poklic podaljša za naslednja štiri leta. Ne vrzi puške v koruzo, če ne boste sprejet/a na izbrano gimnazijo, kajti znanja boš na vsaki šoli dobil/a dovolj, vsaka šola pa ima svoje prednosti in posebnosti.

Na informativnih dneh lahko dobiš vse informacije, ki jih še potrebuješ, in odgovore na vsa vprašanja, ki se ti porajajo v glavi. Če kljub temu ne veš, kako naprej, pa poskusi poiskati pomoč kje drugje. Na spletni strani Zavoda za zaposlovanje (povezava na http://ess.gov.si) dobiš številne nasvete in napotke, ki ti lahko olajšajo odločitev. Hkrati pa so prav za tebe sestavili seznam informativnih mest po vsej Sloveniji, kjer lahko opraviš razgovor s psihologi in drugimi strokovnjaki ter rešiš test poklicnih interesov, ki ti bo povedal, kaj te pravzaprav zanima in kateri poklic bi ti glede na tvoje sposobnosti in interese najbolj ustrezal.

Upam, da se boš odločil/a tako, da ti kasneje ne bo žal. Če se kljub vsemu na določenem področju ne boš našel/a, ne pozabi, da za spremembo ni nikoli prepozno!

Ključne besede: šola, osnovna šola, poklic, gimnazija, srednja šola, poklic

Le kaj naj študiram?

Izbira poklicne poti je ena od najpomembnejših odločitev v življenju, saj je od nje odvisno marsikaj. Velikokrat se zgodi, da posameznik nad svojo izbiro kasneje ni najbolj navdušen in spremeni smer študija. Nič hudega, če šele kasneje ugotoviš, kaj bi v življenju rad/a počel/a. Nikoli namreč ni prepozno za spremembo poklica ali dodatna usposabljanja. Niso redki ljudje, ki se šele pri petdesetih odločijo in se vpišejo na fakulteto. Da pa bo tvoja odločitev čim lažja in čim bolj pravilna, beri naprej.

Prehod iz srednje šole na fakulteto je lahko izjemno težaven. Pa pustimo tu samo prilagoditev drugačnemu načinu učenja in življenja. Posvetimo se raje izbiri ustreznega študija.

Za začetek ti predlagam, da poskušaš natančno predelati razpis in opise posameznih študijev. Tako boš videl/a, kateri študiji sploh so (verjamem, da boš našel/a tudi kakšnega, za katerega sploh nisi vedel/a) in katere pogoje moraš izpolniti za vpis vanje. Pri nekaterih se namreč upoštevajo ocene določenih predmetov, zato je smiselno te predmete imeti kot izbirne na maturi. Nato izberi nekaj študijev, ki te bolj zanimajo kot drugi. Natančno predelaj prednosti in slabosti posameznih poklicev, ki bi si jih po končanem študiju pridobil/a. Mogoče si ne želiš delati med vikendi ter ob praznikih, pa boš prav zaradi tega namesto študija medicine izbral/a raje študij prava? Poskušaj jih razporediti na lestvico in tako sestaviti nek vrstni red študijev, ki te zanimajo.

Informativni dnevi so namenjeni prav tebi, zato je dobro, da jih čim bolje izkoristiš. Obišči vse fakultete, ki si jih izbral/a. Tam lahko namreč dobiš vse informacije, ki te zanimajo, ter še dodaten pogled na študij in kasnejše možnosti zaposlitve. O študiju lahko veliko izveš na spletnih straneh fakultet, veliko ti lahko povedo študenti sami. Naberi si čim več informacij, ki ti bodo olajšale izbiro.

Velikokrat se zgodi, da dijaki kljub vsemu niti približno ne vedo, kaj bi želeli študirati. Zato so ti lahko v veliko pomoč prav temu namenjeni strokovnjaki na Zavodu za zaposlovanje (povezava na http://ess.gov.si). Na njihovi spletni strani si lahko ogledaš opise različnih poklicev, nasvete kam in kako in podobno. Na njihovi strani dobiš tudi spletni naslov, na katerega lahko brez skrbi pošlješ svoja vprašanja, saj odgovarjajo na vsa vprašanja, povezana z izbiro poklica, ter ponujajo nasvete pri poklicni odločitvi. Lahko pa jih obiščeš kar na sedežu zavoda, kjer lahko opraviš tudi test poklicnih oziroma študijskih interesov. Na ta način boš spoznal/a svoje sposobnosti in zmožnosti ter želje za opravljanje določenega poklica, kar ti lahko zelo pomaga pri pravilni izbiri. Testiraš se lahko na različnih krajih po Sloveniji; seznam ustanov, ki te teste opravljajo, dobiš prav tako na tej spletni strani.

Želim ti veliko uspehov na izbranem poklicnem področju in čim lažjo odločitev!

Ključne besede: šola, študij, poklic, odločitev, zaposlitev, izobraževanje, fakulteta