Nosečnost

Začetek nosečnosti

Čas, ko lahko zanosiš, je čas ovulacije. Ovulacija nastopi nekje v sredini med dvema menstruacijama (odvisno kako redne menstrualni ciklus imaš). To je trenutek, ko se iz jajčnikov pod vplivom hormonov sprosti v trebušno votlino zrelo jajčece. Jajčece potuje po enem izmed dveh jajcevodov od jajčnika proti maternični votlini. Če ima ženska v času ovulacije spolni odnos brez kontracepcijske zaščite in se jajčece na tej poti “sreča” z moško semenčico, pride do oploditve. Oplojeno jajčece se ugnezdi v pripravljeno maternično sluznico in začne se nosečnost.

Če pa jajčece na tej poti ne sreča semenčice, do oploditve ne pride in neoplojeno jajčece propade. Maternična sluznica se odlušči, pojavi se nova menstruacija.

Če ima ženska nezaščiteni spolni odnos v času ovulacije, lahko zanosi. Jajčece je sposobno oploditve približno 24 ur, semenčice pa živijo najmanj 48 ur.

Ključne besede:nosečnost, ovulacija, jajčece, spolni odnos

Zgodnji znaki nosečnosti

Znaki nosečnosti so pri vsaki ženski lahko drugačni. Prvi znak je izostanek menstruacije! Zgodnji znaki se lahko pojavijo tudi zaradi silne želje po otroku ali nasprotno zaradi strahu, da se je res zgodilo.

Nezanesljivi znaki so:

– občutljivost, napetost dojk,

– utrujenost,

– rahla krvavitev 8-12 dni po zanositvi,

– slabost,

– bruhanje,

– povečana občutljivost za vonje,

– neješčost,

– pogosto  tiščanje na stranišče,

– povišana telesna (bazalna) temperatura.

V kolikor imaš sum na nosečnost, je priporočljivo, da opraviš test nosečnosti in se naročiš na pregled pri ginekologu.

Ključne besede:nosečnost, znaki, zamujanje menstruacije

Zanositev med menstruacijo

Varnih dni ob nezaščitenem spolnem odnosu ni. Je pa verjetnost zanositve med menstruacijo majhna. Vendar se spolni odnosi med menstruacijo odsvetujejo, zaradi večje možnosti okužb rodil. Če ne gre drugače in da ne bo slabe volje in nepotrebnih skrbi, predlagam uporabo kondoma, s tem pa se tudi zaščitiš pred možnimi okužbami.

Ključne besede:kondom, zanositev, menstruacija

Testi za preverjanje nosečnosti

Na voljo so različni testi za ugotavljanje nosečnosti. Kupiš jih lahko v lekarni, nekaterih drogerijah pa tudi na spletu.

Ob pravilni uporabi in doslednem upoštevanju priloženih navodil je test 99% zanesljiv. Za opravljanje testa se odloči šele po izostanku menstruacije, ne prej. Gre za urinske teste, kar pomeni, da se v urinu (s pomočjo) testa ugotavlja prisotnost t.i.  hormona nosečnosti (hCG). Najbolj primeren čas za opravljanje testa je zjutraj, ko greš prvič na stranišče – takrat je prisotnost hormona največja. Test v večini primerov opraviš tako, da ga za nekaj sekund pomočiš v curek urina ali v posodico (na primer plastični lonček) z urinom. Nato za nekaj minut test položiš na ravno podlago in prebereš rezultat. Točna navodila za opravljanje testa so vedno priložena, zato jih skrbno preberi.

Umetna prekinitev nosečnosti (UPN, splav)

Umetna prekinitev nosečnosti je, ko želimo nosečnost umetno (s posegom, z zdravili) prekiniti iz zdravstvenih razlogov ali zato, ker je neželena. Ob sumu nosečnosti najprej opravi  test na nosečnost, v kolikor je pozitiven se takoj naroči na pregled pri ginekologu, ki bo nosečnost potrdil in ti svetoval kaj in kako naprej.

Na tvojo zahtevo se lahko nosečnost prekine, v kolikor nisi noseča več kot 10. tednov (za čas nosečnosti se šteje prvi dan zadnje menstruacije) in ne dejanski čas oploditve. Po tem času se o zahtevi za prekinitev nosečnosti odloča posebna komisija. Prekinitev se lahko opravi ne glede na tvojo starost in brez soglasja staršev. Načini prekinitve nosečnosti:

–         Prekinitev nosečnost med 7. tednom se lahko opravi z manjšim posegom brez narkoze,  ali pa  s posebno tabletko.

–         Nosečnost do 12. tedna se lahko prekine z manjšim operacijskim posegom v kratkotrajni narkozi in si iz bolnišnice odpuščena še isti dan.

Če je prekinitev nosečnosti opravljena zgodaj (do 10. tedna) in je opravljena strokovno ni posledic za plodnost. Seveda pa umetna prekinitev nosečnosti še zdaleč ni prijetna izkušnja in vsekakor neprimeren način za preprečevanje neželene nosečnosti. Zato je prav, da si pred prvim spolnim odnosom poučiš o ustrezni kontracepciji (link na kontracepcijo). Le poučen/a in z odgovornostjo lahko popolnoma uživaš v spolnosti in odkrivanju le te.

Ključne besede:nosečnost, splav, prekinitev nosečnosti, spolnost