Ostali sorodniki

Stari starši so lahko zelo pomembne in vplivne osebe v našem življenju ali pa jih komajda poznamo. Nekateri svojih starih staršev niso nikoli spoznali, morda so že umrli ali pa jih ne poznajo zaradi kakšnega drugega razloga, drugi pa so si morda z njimi zelo blizu, se skorajda vsakodnevno srečujejo ali pa celo živijo v isti hiši. Nekateri s svojimi dedki in babicami preživijo veliko časa, jim zaupajo, drugi pa jih ne poznajo nič bolje kot oddaljene sosede. Nekaterim stari starši pomenijo zaveznike, ki jih pogosto razvajajo in crkljajo (običajno celo bolj kot starši), drugim pa so stari starši trn v peti, ker res ne razumejo več, kako je, če si mlad, ker stalno moralizirajo in pridigajo, se ne strinjajo z vašo izbiro obleke, glasbe, prijateljev, fanta, dekleta … Torej, cela mavrica različnih izkušenj, ki jih ima lahko posameznik s svojimi starimi starši!

Če je tvoj odnos s starimi starši prijeten, če se dobro razumete in uživate v medsebojni družbi, je to tako za tebe kot tudi zanje zelo pozitivno. Stari starši so s svojo modrostjo in številnimi življenjskimi izkušnjami lahko dobri »svetovalci«, hkrati pa si  zanje ti s svojo mladostno zagnanostjo vir pozitivne energije in moči, ki jo starejši ljudje včasih potrebujejo več kot mlajši.

Če tvoj odnos s starimi starši ni tako rožnat, poskušaj raziskati, zakaj je tako, in lahko se odločiš in potrudiš, da bi ga spremenil/a (če si tega seveda želiš). Vprašaš se lahko, zakaj se s starimi starši prepirate? Zakaj je vaš odnos bolj hladen? Kakšen pa je odnos tvojih staršev do starih staršev? Je morda težava v medgeneracijskih razlikah med teboj in starimi starši (to pomeni, da imajo morda tvoji stari starši zato, ker pripadajo drugi generaciji, drugačna pričakovanja, stališča …). Medgeneracijske razlike so pogosto lahko vzrok sporov. Morda ti stari starši zamerijo, ker jih premalokrat obiščeš. Če se odločiš, da boš spremenil/a tvoj odnos z njimi, kar pogumno. Ne izgubi takoj upanja, če se ne bo izšlo, kot si pričakoval/a in si si želel/a. Vredno je poizkusiti.

Ključne besede: družina, stari starši, različne izkušnje, medgeneracijske razlike