Otroku se storilec spolnih zlorab najprej približa

Dogajanje med otrokom in storilcem običajno sprva ni povezano s spolnostjo. To postane šele po daljšem času. Storilec se otroku najprej približa in z njim naveže stik. Morda se z njim igra, se veliko pogovarja, mu kupi kakšno sladkarijo, igračo in mu nakloni veliko pozornosti. Otrok s tem začne storilcu zaupati. Običajno je tudi tako, da storilcu zaupajo starši in otrok to ve.

Zaupanje storilec izkoristi in se začne otroka dotikati po telesu, želi, da se ga otrok dotakne ali pa reče otroku kakšno grdo, opolzko besedo. Te stvari se običajno začnejo dogajati, ko sta storilec in otrok sama in nihče ne ve za to. Storilec na zelo prikrit ali jasen način (z grožnjo) otroku pove, da je to njuna skrivnost, in da tega ne sme nikomur izdati. Otroku vsili občutka krivde in sramu, zato je otroka strah povedati, kaj se dogaja. Storilec pa si na tak način olajša nadaljevanje zlorabe.

Seveda vedno upamo na najboljše, torej na to, da boš uspel/a povedati to »skrivnost«osebi, ki ji zaupaš (vendar ne storilcu). To je lahko starš, sorodnik, prijatelj ali prijateljevi starši, učiteljica, šolska svetovalka. Če prva oseba ne stopi na tvojo stran in te ne zaščiti, poskusi poiskati koga drugega v svoji bližini!

Žal je tako, da se spolne zlorabe najhitreje končajo, kadar nekomu zaupaš, kaj se ti dogaja. Nikakor ni dobro držati vseh teh neprijetnih občutkov v sebi, čeprav se zloraba morda ne dogaja več. Potrebno je spregovoriti in najti pomoč, da boš lahko premagal/a težave, ki ti jih je povzročila spolna zloraba.

Na koncu je potrebno povedati še to, da je lahko spolna zloraba tudi enkraten dogodek. To pomeni, da storilec kar naenkrat pristopi in te spolno zlorabi. Da, tudi to je možno in potrebno je, da pri teh dejanjih spregovoriš. Tudi zato, da te bodo lahko zaščitili, in da se prepreči, da bi se kaj takšnega ponovilo.

Ključne besede: zloraba, spolna zloraba, potek, približevanje, skrivnost, storilec, žrtev, sam