Pogosta vprašanja

Če tvoj oče spije tu in tam kakšno pivo, to ni nič hudega. Če pa pije zelo pogosto ali celo vsak dan, prihaja domov pijan in je pod vplivom alkohola nesramen, žaljiv in agresiven, s tem povzroča bolečino tebi in tvoji družini. Verjamem, da ti je hudo in te boli, če se ti to dogaja in si želiš, da bi imel normalne družinske razmere. Žal ti sam ne moreš vplivati na očeta in ga pripraviti do tega, da bi prenehal piti. Tvoj oče je alkoholik. Alkoholik pa je bolnik, ki potrebuje strokovno pomoč in se mora zdraviti. Pogovori se o svoji stiski z odraslim, ki ti je blizu in mu zaupaš ter ga prosi za pomoč. Lahko je to drug starš, ki ne pije, sorodnik, socialni delavec, nekdo iz šolske svetovalne službe ali učitelj.

Category: Družina

Gotovo ti je nelagodno, ko se mama in oče prepirata in takrat verjetno najraje kam pobegneš, da ti ju ni treba poslušati. Veš, starši so navadni ljudje, tako kot si ti in tvoji prijatelji in tudi vi se verjetno kdaj skregate. Ko se pogovorite, ste spet prijatelji in enako se dogaja tudi tvojim staršem. V vsakem odnosu kdaj pride do prepira, saj je nemogoče, da bi se ljudje drug z drugim strinjali o vsaki stvari.

Kljub temu, da se očka in mama kdaj skregata, to še ne pomeni, da se nimata več rada in da nočeta več živeti skupaj.

Če pa so prepiri zelo pogosti in hrupni, skušaj starše vprašati, kaj se dogaja, da preženeš svoje strahove in dvome. Če se s starši o tem ne moreš pogovoriti, upam, da imaš nekoga, ki mu lahko potožiš in te bo razumel.

Category: Družina

V mnogih družinah se dogaja, da mama in oče ugotovita, da nikakor ne moreta več živeti skupaj, ker se ne razumeta. Takrat se odločita za ločitev. Zelo pomembno je, da se zavedaš, da otroci niso nikoli krivi za razvezo svojih staršev. Tvoja mama in oče sta odrasli osebi, ki se morata truditi za dober odnos med seboj. Samo od njiju je odvisno, kako se bosta razumela in samo onadva sta odgovorna za svoje spore in prepire.

Category: Družina

Ločitev tvojih staršev pomeni veliko spremembo v tvojem življenju. Morda si v sebi razdvojen, saj pogrešaš staro življenje pod okriljem družine in ti je hudo, ker ne živite več vsi skupaj pod isto streho. Na začetku se boš moral potruditi, da boš z vsakim od staršev zgradil nov odnos in si organiziral življenje na dveh koncih, vendar ne skrbi, tudi na to se boš privadil.

Verjetno se ti po glavi podijo vprašanja na katera nimaš jasnih odgovorov in te strašijo. Predvsem odločitev o tem, pri katerem staršu boš živel. Te skrbi, da bo tvoja odločitev katerega prizadela?

Verjetno se v nobenem primeru ne boš mogel izogniti temu, da se eden od staršev ne bo počutil vsaj malo prizadetega, ker te imata oba rada in si oba želita živeti s tabo. Žal pa to ni mogoče, zato skušaj biti pri izražanju svojih želja kar se da pošten in odkrit in ne čuti se krivega, če bo kateri od staršev prizadet. Naj ti ne bo nelagodno izraziti svoje želje, saj gre za tvoje življenje.

Category: Družina

Prepiri s starši so v obdobju, ko odraščaš nekaj povsem običajnega. Želiš si, da ti ne bi dihali za ovratnik in se vtikali v tvoje zadeve, da bi te pustili pri miru. Starši pa težko razumejo, da odraščaš, se osamosvajaš in znaš razmišljati tudi s svojo glavo. Skušaj razumeti, da ti ne prepovedujejo stvari zato, ker bi te želeli omejevati ali uveljavljati svojo avtoriteto, ampak zato, ker te imajo radi, jih skrbi zate in te skušajo zavarovati pred nevarnostmi.

Največ nesoglasij se da rešiti z odkritim in mirnim pogovorom. To je včasih zelo težko, še posebno kadar imaš občutek, da starši nimajo prav in te ne poslušajo. Skušaj jim razložiti, kako se počutiš, kaj ti misliš in zakaj meniš, da oni nimajo prav. Staršem pa daj možnost, da ti tudi oni razložijo, kako se počutijo, zakaj so ti kakšno stvar prepovedali, ali so ti naložili kakšno nalogo. Morda boš po pogovoru bolje razumel starše in njihove skrbi, starši pa bodo začeli spoznavati, da nisi več majhen otrok, ampak da se razvijaš v samostojno in odgovorno osebo.

Category: Družina

Load More