Pogosta vprašanja

Kadar nimamo prijateljev, se običajno počutimo osamljene. Tako je lahko iz različnih razlogov. Bodisi, ker si izločen iz družbe bodisi, ker se preseliš v novo okolje, kjer nikogar ne poznaš.

Prvi korak, ki ga lahko narediš, je navezovanje stikov.

Morda ti manjka poguma in se bojiš zavrnitve, zato ne pristopiš takoj do sosedovih otrok ali novih sošolcev.

Vsekakor je dobro, če se držiš načela: obnašaj se do drugih tako, kot ti želiš, da bi se drugi do tebe.

Zmeraj pa je pomembno, da si do drugih prijazen. Lahko se vključiš v kakšno interesno dejavnost (v šoli ali izven nje), ki te veseli in tam spoznaš zanimive ljudi, s katerimi navežeš stike in prijateljstvo.

Category: Mladostništvo

Pomembno je, da se o tem s prijateljem pogovoriš in ga vprašaš, kako je prišel do tega zaključka. Če bo prijatelj vztrajal pri svojem, ti pa nikakor ne boš mogel dokazati, da mu nisi ukradel mobitela, se lahko še zmeraj obrneš na starše in jim pojasniš svojo težavo.
Lahko se pogovorite (ti in tvoji starši) s prijateljem in njegovimi starši in morda na ta način rešite težavo.

Prijatelja lahko opomniš, naj premisli, kje je nazadnje uporabljal mobitel, ali ga je komu posodil, ali ga je celo kje pozabil.

Če je bilo doslej vajino prijateljstvo trdno, bi bilo res škoda, če bi se pretrgalo zaradi napačnih domnev prijatelja.

Category: Mladostništvo

Kadar te kdo ustrahuje in izsiljuje je zelo pomembno, da o tem poveš staršem, učitelju ali kakšni drugi odrasli, odgovorni osebi, ki ji zaupaš.

Izsiljevanje za denar ali kakršna koli druga oblika groženj in ustrahovanja je kaznivo dejanje. Storilce oziroma ustrahovalce lahko prijaviš policiji. Zavedati se moraš, da se takšni izsiljevalci pogosto znašajo nad šibkejšimi oziroma mlajšimi od sebe in da s tem kažejo, da so negotovi vase, nezadovoljni sami s seboj, ter da nimajo občutka lastne vrednosti.

Vsekakor je pomembno, da takšno dejanje ustaviš tako, da se obrneš na prej omenjene odrasle (starše, učitelje, policijo) in s tem pomagaš tudi drugim žrtvam takšnega izsiljevanja.

Category: Mladostništvo

Za obdobje odraščanja in najstništva je mnogokrat značilno preizkušanje alkoholnih pijač, vendar je slabo, če to preide v redno popivanje, saj vodi v odvisnost in lahko ima tudi smrtonosne posledice.

Veliko mladostnikov je prepričanih, da bodo s pomočjo alkohola v družbi bolj sproščeni. Seveda to nikakor ne bi smel biti način za sproščanje. Prav tako noben mladostnik ne želi izstopati in se edini odreči alkoholu, saj se boji, da bi ga vrstniki »zafrkavali« ali ga celo izločili iz družbe. Tako marsikateri najstnik proti svoji volji uživa alkohol, morda celo kakšen izmed tvojih prijateljev.

Pomembno je, da ostaneš zvest samemu sebi in tudi drugim pokažeš, da se znaš zabavati tudi brez alkohola. Razmisli tudi, kako se resnično počutiš v taki družbi, kjer pijejo. Ali te odbija, ali kdaj komaj čakaš, da se razidete?

Razmisli tudi o vrednosti vašega prijateljstva. Ali je le-to vredno zaupanja, ali si stojite ob strani (tudi takrat, ko ni alkohola), se skupaj veselite uspeha drug drugega? Če je to prijateljstvo takšno, potem prijateljev ne bo motilo, če se boš alkoholu odrekel in te bodo sprejeli kljub temu.

Konec koncev pa se lahko iz takšne družbe tudi umakneš.

Category: Mladostništvo

Verjamem, da te je zelo prizadelo, ker te je izdala prav tista oseba, za katero si bila prepričana, da ji lahko popolnoma zaupaš, ki ti je bila blizu in za katero si mislila, da bosta prijateljici za zmeraj.

Pomembno je, da se s prijateljico pogovoriš in ji poveš, kako se počutiš. Morda je še zmeraj možnost, da zgladita vajin odnos in sta prijateljici še naprej, vendar razmisli ali si tega še želiš.

Če si zaradi prijateljičine izdaje kakor koli oškodovana in prizadeta s strani vrstnikov, boš najverjetneje premislila, ali ji še lahko zaupaš.

Seveda pa zaradi tega ne smeš izgubiti zaupanja v druge ljudi. Gotovo se bodo sčasoma stvari polegle in boš spoznala kakšno novo prijateljico, ki bo vredna tvojega zaupanja. Tisti pa, ki so izvedeli za tvojo skrivnost, bodo zagotovo našli kakšno drugo temo za premlevanje in tvoja skrivnost bo le še lanski sneg.

Category: Mladostništvo

Load More