Pogosta vprašanja

Ecstasy je sintetična droga v obliki tabletke ali kapsule in se uporablja predvsem na zabavah z elektronsko glasbo. Takojšnji učinki so lahko: pretirano potenje, suha usta in grlo, povečan krvni pritisk, zmanjšan občutek utrujenosti in lakote ter občutek povezanosti z okolico. V primeru prevelikega odmerka, je ta droga zelo nevarna. Pride do motenj srčnega ritma, telesne temperature in strjevanja krvi, celo do smrti. Dolgotrajno in ponavljajoče uživanje lahko povzroči duševne motnje, kot so preganjavica, motnje spomina in motnje razpoloženja. Uživalec tvega psihično odvisnost, navajanje na ecstasy in tudi pomirjevala, ki mu pomagajo, da se po omami umiri.

Alkohol vpliva na telo in razum. Vsakega človeka malce alkohola sprosti in zaradi tega se počuti dobro, saj lahko pove in počne stvari, ki si jih v treznem stanju ne bi upal. Ko alkohol pride v kri, od tam potuje v možgane in jim onemogoča normalno delovanje.

Tisti, ki ti zaradi alkohola težijo, jim gotovo ni vseeno zate in te imajo radi. Vedo kako nevaren je alkohol. Vedo, da alkohol lahko trajno poškoduje možgane in lahko povzroči trajno izgubo spomina. Prekomerno uživanje alkohola skozi daljše časovno obdobje ima lahko hude posledice, saj povzroči resne bolezni. Jetra lahko postanejo tako močno obremenjena, da se zgrbančijo in nehajo normalno delovati. Temu pravimo ciroza jeter.

Pitje lahko vodi do raka na jetrih in do vnetja jeter ali hepatitisa. Prekomerno pitje pospeši nastanek bolezni srca in ran na želodcu. Moški lahko postanejo impotentni, pri ženskah pa se poveča verjetnost raka na dojki. Zavedaj se, da imaš srečo, da imaš okoli sebe ljudi, ki te imajo radi in jih skrbi zate, saj se zavedajo kako nevaren je lahko alkohol.

Res je, da kozarček alkohola človeka sprosti in marsikdo postane bolj drzen, zgovornejši, samozavestnejši in bolj sproščen, kot je v resnici. Težava je le v tem, da po enem kozarčku popitega alkohola težko določimo mejo, kdaj bi bilo dobro prenehati piti. Tako prvemu kozarčku sledi drugi in drugemu tretji in kmalu se ne zavedaš več kaj počneš. Lahko storiš kaj, kar bi naslednji dan globoko obžalovala, ali pa kaj, kar bi bilo zate ali za druge nevarno. Zato naj alkohol ne bo sredstvo za reševanje tvojih ljubezenskih težav. Raje skušaj zbrati pogum in ogovori fanta, ko boš trezna. Gotovo bo to tudi fantu najbolj všeč. Bodi takšna kot si, pa bo najbolj prav!

Load More