Pogosta vprašanja

Tudi v najboljših razrednih skupnostih se dogaja, da nekateri imajo besedo, drugim pa ni dovoljeno imeti svojega mnenja.

Gotovo ti ni prijetno, če se sošolci zaradi česar koli iz tebe norčujejo, te “zafrkavajo” ali se hihitajo za tvojim hrbtom. Ponavadi se to zgodi, če nisi tak kot oni in se zaradi kakšne svoje lastnosti razlikuješ od njih. Takrat se pogosto zgodi, da te izločijo in njihovo ravnanje ti lahko zelo zagreni življenje. Zavedati se moraš, da nisi ti kriv za njihovo ravnanje in da si edinstven, tako kot vsak posameznik.

Pomembno je, da se zavedaš, da si ne zaslužiš, da se sošolci do tebe grdo vedejo. Skušaj razmisliti pri sebi, kaj bi lahko naredil, da bi se to nehalo dogajati. Morda imaš kakšnega prijatelja v razredu, ki mu lahko zaupaš. Prosi ga, da skupaj s tabo stopi k učitelju, da mu povesta, kaj se dogaja. Če ne bo pomagalo, se pogovori s socialno delavko, saj je njena dolžnost, da ti pomaga, ali pa se zaupaj staršem.

Povsem razumem, da ti je neprijetno in te prizadene, ko te sošolci ”zafrkavajo” zaradi jecljanja. Pogosto se zgodi, da ljudje zafrkavajo tiste, ki se zaradi kakršne koli lastnosti razlikujejo od njih. Zavedaj se, da zaradi tega ker jecljaš, nisi nič slabši od svojih vrstnikov. Si edinstven in neponovljiv človek, ki ima veliko drugih dobrih lastnosti. Razmisli, katere so tvoje najmočnejše lastnosti in črpaj iz njih. Ukvarjaj se s stvarmi, ki te veselijo, in si poišči prijatelje, ki te bodo znali ceniti takšnega kakršen si. Poskušaj se čim manj meniti za pripombe sošolcev, naj ti njihove zbadljivke ne pridejo do živega! Le pogum, boš videl, da bo vse še dobro!

Povsem normalno je, da te je smrt ljubljene muce prizadela, da ti je težko in jo pogrešaš. Pomembno je, da pri taki izgubi ne dušiš svojih občutkov v sebi. Če si želiš jokati, jokaj; če si želiš biti sam, bodi sam; skratka, poslušaj svoje občutke in si ustrezi. Spominjaj se lepih trenutkov, ki si jih preživel s svojo muco, kako razigrana in prijazna je bila, kako sta se skupaj igrala. Pogovarjaj se o njej s starši ali prijatelji, če ti bo potem laže. Glavno je, da ne pestuješ svoje bolečine sam pri sebi. Tvoja muca je za vedno zaspala, kar pa ne pomeni, da je ni več ob tebi. V resnici vsak trenutek gleda nate in te spremlja na tvoji poti, kot angel varuh.

Najbolje je, da najprej izračunava indeks telesne mase (ITM), da bova ugotovili, če ima tvoja prijateljica res preveliko telesno težo v primerjavi s svojo višino. Telesno težo (kg), deliš s kvadratom telesne višine (telesna višina krat telesna višina)(m2). Če uporabiva to formulo in izračunava ITM tvoje prijateljice, dobiva vrednost 17,78 kg/m2, kar pomeni, da ima tvoja prijateljica prenizko telesno težo. ITM med 18,7 in 23,3 predstavlja skupino ljudi, ki imajo normalno telesno težo, ITM pod 18,7 pa pomeni prenizko telesno težo.

V to skupino sodi tudi tvoja prijateljica, in če bo še hujšala, lahko resno zboli. Pomembno je, da jé zdravo hrano, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave, mlečnih izdelkov, pa tudi uživanje maščob je pomembno, saj se v njih topijo pomembni vitamini, potrebni za izgradnjo normalnih kosti, za vid, kožo …

Pogovori se o tem s svojo prijateljico. Povej ji, da ni predebela, in da mora jesti, če želi biti zdrava. Opazuj jo nekaj časa, glej kaj jé, in če je še kaj shujšala. Če se bo njena telesna teža še nižala, bo tvoja prijateljica potrebovala pomoč. Takrat povej njenim staršem kaj se dogaja, da bodo pravilno ukrepali naprej.

Load More