Posilstvo

Posilstva se lahko dogajajo povsod: na cesti, doma, pri prijateljih, na zabavi, na zmenku, v lokalih… Storilec je lahko popolnoma neznana oseba, lahko pa oseba, ki jo že dalj časa poznaš. Lahko je tudi oseba, s katero si bil prej v prijateljskih odnosih. Nihče te ne sme prisiliti v dejanja, ki jih sam/a ne želiš, tudi tvoj fant ali punca ne.

Izogibaj se stikom z neznanimi ljudmi, čeprav lahko izgledajo prijazni. Ne vstopaj v avtomobile ali stanovanja neznancev, če te oni tja povabijo. Ponoči ne hodi po samotnih, temnih ulicah. Štopaj vedno v skupini ali v paru. Ko si v avtu, si oglej, kako lahko najlažje pobegneš. Če se ti zdi voznik sumljiv, takoj zahtevaj, da ustavi in izstopi iz avta.

Če te kdorkoli nagovarja k spolnosti, te sprašuje intimna vprašanja, se te dotika ali te sili v spolne odnose, ti pa tega ne želiš, mu to poskusi jasno in odločno povedati. Če te ne upošteva, poskusi pobegniti ali pa kliči na pomoč.

Če pride do posilstva, si poskušaj zapomniti čim več podrobnosti o storilcu (zunanji videz, način govora, registrska številka avtomobila). Pokliči starše (ali drugo odraslo osebo, ki ji lahko zaupaš) in posilstvo prijavi na policijo (telefon 113). Če ti je lažje o tem govoriti z žensko, lahko zahtevaš, da prijavo na policiji obravnava ženska. Če bo to možno, ti bodo na policijski postaji to tudi omogočili.

Čeprav se boš po posilstvu počutil/a umazano, je prav, da se ne umiješ, dokler policija ne opravi preiskave. Tudi obleke, ki si jo imel/a v času posilstva na sebi, ne peri in je ne vrzi stran. Na tvoji obleki in na telesu bodo po posilstvu ostali sledovi povzročitelja, ki bodo kasneje policiji in sodišču v pomoč pri obravnavi posilstva.

Posilstvo v žrtvi pušča šok, zmedo, sram, strah, občutek umazanosti, gnusa… Zaradi teže dejanja, so tudi poledice lahko težke. Zato je najbolje, da se za pomoč pri premagovanju posledic posilstva obrneš na kako ustanovo, ki se ukvarja s pomočjo žrtvam spolnega nasilja (povezava).

Ključne besede: spolna zloraba, posilstvo, spolno nasilje, policijska preiskava