Predstavitev projekta

Mladi so ena od najbolj intenzivnih skupin uporabnikov spleta, zato smo se na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) odločili za postavitev spletnega informacijskega portala E-TOM, ki bo omogočal svetovanje in podajanje informacij otrokom in mladim v stiski preko spleta. Z njim se bomo skušali približati mladini na sodoben način, poleg tega pa je jasno tudi to, da je o stiskah lažje pisati, kot o njih govoriti. Preko portala bodo mladi lahko s pomočjo klepetalnice in foruma komunicirali tudi med seboj, dosegljive pa bodo tudi ciljne skupine s posebnimi potrebami, kot so na primer gluhi in naglušni.

E-TOM bo poleg tega omogočal tudi večjo enakopravnost pri dostopu do informacij, saj so se bile do sedaj določene skupine otrok s posebnimi potrebami (npr: gluhi ali naglušni otroci) prikrajšane pri koriščenju storitev TOM-a. Svetovanje na portalu bodo izvajali strokovnjaki, ki so usposobljeni za svetovanje otrokom in mladostnikom in ki trenutno sodelujejo pri izvajanju projekta TOM.

Vsebinsko bo spletno informacijski portal E-TOM zajemal tematike, s katerimi se svetovalci najpogosteje soočajo pri svetovanju na TOM-u. Vsebine se bodo spreminjale in dodajale glede na zaznane potrebe in predloge obiskovalcev. Portal se tako postopoma razvijal in ne bo namenjen le otrokom in mladostnikom, temveč tudi staršem.

Sredstva za vzpostavitev in enoletno vzdrževanje omenjenega spletnega informacijskega portala E-TOM so se zbirala v dobrodelni akciji »Pomagajte spregovoriti!«, ki sta jo organizirali podjetji P&G Slovenija in Spar Slovenija. Dobrodelna akcija je potekala od 13. decembra 2006 do 13. januarja 2007 v vseh trgovinah Spar in megamarketih Interspar po Sloveniji. V več kot 60 trgovinah po vsej Sloveniji so bili na blagajnah trgovin razporejeni zbiralniki, v katere so nakupovalci lahko s svojimi prispevki v času akcije dodali svoj prispevek k dobrodelni akciji. Poleg tega je podjetje P&G Slovenija v času akcije namenilo sredstva za vzpostavitev E-TOM-a od vsakega prodanega izdelka blagovnih znamk Always, Ariel, Head&Shoulders, Discreet, Jar, Lenor, Wella, Camay, Old Spice, Secret Key, Pampers, Pantene Pro-V, Safeguard, Herbal Essences, Bonux in Dash.

Dobrodelni akciji se je pridružila tudi SKB banka, ki je zbrana sredstva brezplačno sprejemala in polagala na poseben transakcijski račun, ki je bil odprt za namen akcije.