Rad/a bi mu/ji pokazal/a, da mi je všeč

Torej – nekdo ti je zelo všeč, ves čas razmišljaš o njem, ko ga srečaš tvoje srce čisto podivja, a nekako se zdi, da njemu/njej ni čisto jasno, kaj čutiš do njega/nje. Kako mu/ji lahko pokažeš, da ti je všeč, da do njega/nje čutite nekaj več? Kaj storiti, da bo prepoznal/-a vaša čustva? Običajno si hkrati želiš tudi, da bi bil/a pri tem čim bolj nevsiljiv/a in seveda upaš, da si tudi ti všeč njemu/njej.

Tako kot pri večini problemov, tudi pri tem ni enega samega pravilnega odgovora. To, za kakšen pristop se boste odločil/a, je povsem tvoja izbira. Nekdo bo npr. brez večjih težav pristopil do osebe, v katero je zaljubljen, se z njo zapletel v zanimiv pogovor, pritegnil njeno pozornost, jo očaral s svojo odprtostjo, zgovornostjo … Spet drugi pa bo potreboval več tednov časa, da si bo sploh upal pozdraviti osebo, ki mu je všeč. Zelo smo si različni in ta različnost se kaže tudi v tem, kako drugim pokažemo svoja čustva.

Morda imaš z drugimi bolj sproščene odnose, si bolj družabne narave, lažje odprto pokažeš svoja čustva. Morda boš njegovo/njeno pozornost pritegnil/a s pohvalo in tako pokazal/a, da ceniš, spoštuješ, občuduješ tisto, kar drugi počne (npr. »To si pa res dobro napravil/-a.«; »Vse, česar se lotiš, ti dobro uspe.«; »Res občudujem tvoj smisel za glasbo.«; »Zelo mi je všeč tvoja soba …«). Se ti morda zdi, da zelo očitno kažeš svoja čustva, pa se ti kljub temu zdi, da ostaja tvoj trud neopažen (npr. Vsak dan greš mimo njene/njegove hiše, pa ona/on sploh ne ve za to. V šoli ga/jo vsak dan pozdraviš, vendar ne storiš naslednjega koraka.).

Če želiš nekomu pokazati, da ti je všeč, potem to pomeni, da si se odločil/a, da si pripravljen/a na izziv, na tveganje. To, da drugemu razkriješ (bolj ali manj očitno) svoja čustva, nikakor ni lahka naloga. Lahko se opečeš, lahko se zgodi, da boš razočaran/a, toda brez tega koraka najbrž nikoli ne boš zares izvedel/a, kaj drugi čuti do vas. Pogosto se namreč zgodi, da zgolj mislimo, da vemo, kaj drugi misli, čuti, pa se potem izkaže, da smo si povsem napačno razložili njegov/njen odnos do nas. Kakšna škoda!

Izberi torej takšen pristop, ki ti bo pisan na kožo, in da te bo tvoja simpatija sploh opazila. Za pomoč, nasvet, kakšno idejo lahko poprosiš tudi svojega prijatelja oziroma prijateljico ali pa pokličeš svetovalce na TOM. Upam in držim pesti, da boš pogumen/a in uspešen/a!

Ključne besede: ljubezen, privlačnost, odkritost, spoznavanje