Seksting

Seksting je pošiljanje/izmenjavanje napol golih ali golih fotografij z vrstniki prek spleta ali mobilnega telefona. Če v kaj takega nisi prisiljen s strani druge osebe, je lahko tudi to normalen del odraščanja in razvoja spolne identitete. Take slike in pisma so si ljudje izmenjavali že mnogo pred pojavom interneta, tako da to na nek način ni nič novega. Je pa nekaj pomembnih razlik, ki imajo lahko zelo neprijetne posledice:

  • Slike zasebno poslane prek spleta in mobilnika, se lahko hitro razširijo tudi na druge naslove in jih na koncu vidi veliko širši krog ljudi, kot smo želeli.
  • Ko enkrat slike razširimo prek spleta, tega ne moremo več vzeti nazaj in ostanejo tam za vedno. Lahko priplavajo na površje ponovno nekoč, ko bomo iskali službo ipd.
  • Lahko se zgodi, da se to, da pošljemo le eno sliko, sprevrže v izsiljevanje in zahteve, da pošljemo še več in bolj razgaljene slike. Tega nikakor ne dopuščaj in takoj povej odrasli osebi, da te izsiljujejo, čeprav ti je težko.
  • POZOR: Razširajnje tovrstnih slik mladoletnih oseb je po naših zakonih kaznivo in šteje za razširjanje otroške pronografije!

Vir: Safe.si

V filmu šolska svetovalna delavka Nina Babič in Lija Leonora Miljavec s Spletnega očesa govorita o problematiki sekstinga in posledicah, ki jih prinaša. Prav tako ponudita nasvete, kako pomagati žrtvam sekstinga.

Film je nastal na osnovi priročnika E-zlorabe otrok in mladostnikov, ki predstavlja razsežnosti zlorab otrok in mladostnikov na spletu ter ponudi smernice za ukrepanje.

Vir: https://www.spletno-oko.si/