Spolni odnosi

Morda si tisti/a, ki o tem (kao) že vse ve… Morda pa tisti/a, ki s previdnostjo klika po teh straneh… Kakorkoli že, dejstvo je, da se lahko vedno naučimo kaj novega. Ne glede na to ali smo to že počeli ali ne.

Vem, vsi težimo o zaščiti, o AIDSu in še čim, ampak spolnost vsekakor obsega dosti več, kot le to.

Velikokrat se sprašujemo, ali smo že pripravljeni za spolni odnos, ali naj to storimo, če si naša ”boljša polovica” to želi, mi pa ne? Naj še malo počakamo? Kaj pa potem, ko kaže, da se bo zgodilo? In kaj, ko se dogaja!?

Spolnost seveda s seboj povleče kot že omenjeno, spolne okužbe in vprašanja o kontracepciji. Kako se dovolj dobro zaščititi? Ali so kontracepcijske tablete namenjene tudi za zaščito pred spolnimi okužbami? Kaj, če je počil kondom ali pa imaš občutek, da si noseča?

Seveda se ob temi spolnost srečamo tudi z ginekologi in nešteto vprašanji vezanimi nanje. Kdaj naj grem prvič? Kaj me bo spraševal?

In navsezadnje je tudi menstruacija del spolnega življenja in dobro je vedeti, kaj narediti, ko jo dobiš in zanimivo je vedeti, kaj to sploh je. Vsekakor mnogo vprašanj za dolg razmislek.

Polno vprašanj in kar preveč naenkrat, če se s tem srečaš šele tik pred tem, ko se bo verjetno prvič zgodilo. Morda si lahko malo olajšaš svojo stisko, preden se začne in si prebereš kaj več o tem. Morda si se pa ustavil/a na kakšni neprijetni točki svojega spolnega življenja in želiš najti odgovor na svoje vprašanje.

Vsekakor je spolni odnos lahko zabaven, če ga vzameš kot resno stvar. Moraš se zavedati, v kaj se spuščaš, ko se spustiš v intimnost s partnerjem/partnerico, seveda pa ti je (če prej poskrbiš za vse potrebno) ob tem lahko tudi zelo lepo, zabavno, vznemirljivo… In ja, prav je, da je navsezadnje tako!

Vabim te, da se sprehodiš po spletnih straneh spolnosti in izveš kaj novega, zanimivega morda tisto, kar še nisi slišal/a doma ali v šoli…

»ABC pristop« v spolnosti

Spolnost je pri mladih pogosta tema v pogovorih, razmišljanjih … Ko dozorevaš in se pri tebi začno razvijati spolni znaki (povezava na stran o telesnem razvoju), je »firbčnost« nekaj običajnega. Veliko bi rad/a izvedeli o spolnosti, morda celo čimprej poizkusil/a. Vendar za poskušanje si vzemi čas …

Med mladimi je prepričanje, da se njim neželena nosečnost, okužba s spolno prenosljivo boleznijo … ne more zgoditi. Ravno to pa vodi v večje tveganje v spolnosti, kar, kot kažejo raziskave, pripelje do včasih precej neprijetnih in tudi tragičnih posledic. Raziskave namreč kažejo, da se pri mladih pojavlja vse več spolno prenosljivih okužb, prav tako pa je veliko neželene nosečnosti in kasnejše neplodnosti.  Zaradi teh precej zaskrbljujoči podatkov strokovnjaki priporočajo »trojno zaščito«, ki jo dosežete z »ABC pristopom«:

A (abstinence – abstinenca) pomeni vzdržnost. Zaželeno je, da se mladi odločate za spolnost in spolne odnose čim kasneje, kar pomeni, da preprosto rečete “Ne” za spolni odnos, če gre za na novo ogledanega fanta/punco. Na ta način si vzameš čas, da osebo bolje spoznaš.

Abstinenca se izplača tudi zato, da boš bolje spoznal/a zaščito (pred spolno prenosljivimi okužbami in neželeno nosečnostjo), da boš več vedel/a o tveganjih pri spolnih odnosih in boš lahko bolj zrelo spoznaval/a svet spolnosti.

Poleg tega črka A označuje tudi »Ne«  spolnemu odnosu v primeru, da nisi ustrezno zaščiten/a in v primerih, ko še nista sposobna poskrbeti za ustrezno zaščito. To pomeni, da nimaš na primer pri sebi kondoma ali da si ga na primer ne upata iti kupiti (in ga zato tudi nimata). Prav tako se spolnim odnosom izogni, kadar drugi osebi ne zaupaš in se težko zaneseš nanjo ali če gre za naključnega partnerja/partnerko oz. simpatijo.

B (be faithful – bodi zvest/a) ponazarja zvestobo. Z zvestobo se namreč lahko izogneš mnogo kateri nevšečnosti. Poskusi biti v zvezi z eno stalno neokuženo osebo, ko se že enkrat odločiš za spolnost. V primeru, da zveza razpade, pa naj bo izbira naslednjega partnerja/ke premišljena.Na tak način po drugi strani tudi zmanjšaš število spolnih partnerjev in zmanjšaš nevarnost za okužbo s spolno prenosljivimi okužbami.

C (condom – kondom) seveda ponazarja najbolj priporočljivo kontracepcijsko sredstvo, ki te ne ščiti le pred nezaželeno nosečnostjo, ampak tudi pred spolnimi okužbami. Seveda lahko ob tem, za večjo kontracepcijsko zaščito, uporabljaš tudi kakšno drugo zanesljivo kontracepcijsko sredstvo (kot na primer kontracepcijske tabletke).

Ključne besede: spolnost, spolni odnos, prvič, ABC, izbira, okužba, bolezen, kondom, zvestoba, zaščita, neplodnost, nosečnost, seks

Prvi telesni dotiki

Prvi telesni stiki so v obdobju mladostništva zagotovo ena izmed večjih prelomnic. In veliko vprašanj se običajno postavlja ravno na to temo, saj je prvič, nekaj posebnega, novega. Poleg tega pa je še ena dodatna stiska ali vznemirjenost to, da je spolnost stvar dveh. Pravzaprav je malo aktivnosti v otroštvu in najstništvu, pri katerih moramo nujno imeti za izvedbo še eno osebo ob sebi. Ja, pri spolnosti je nujna prisotnost druge osebe.

Seveda to prinese s seboj veliko prijetnega in neprijetnega. Prijetno je zagotovo to, da sebe deliš z drugim, se pogovarjaš, skupaj raziskuješ, se spoštuješ, vzpodbujaš in ljubiš… Manj prijetno pa morda to, da bi se rad/a izkazal/a pred drugim, se pokazal/a v najboljši luči, bil/a drugemu privlačen/a, zanimiv/a … Čakaš na reakcijo drugega človeka. Kako bo reagiral/a, ko te bo videl/a golega/o? Boš uspel/a poskrbeti, da bo tudi njemu/njej lepo? Se boš znal/a sprostiti, saj vsi pravijo, da je to pri spolnosti najbolj pomembno? Vsa ta vprašanja in po drugi strani tvoja neizkušenost, saj se bo zgodilo prvič, v tebi povzroča verjetno še malo večji sram, negotovost in rahlo znižuje samozavest.

Seveda se da narediti kaj tudi za to, da ti je lažje, ko se prvič spustiš v medsebojne nežnosti in končno dejanje le-tega: spolni odnos. Najpomembnejše pri spolnosti na splošno je tvoja zrelost. V začetku pubertete se začno pojavljati prvi spolni znaki (poraščenost, rast prsi …), vendar to še daleč ne pomeni, da si pripravljen/a na spolnost. Ko se spustiš v spolne dotike in kasneje spolni odnos ni pomembno le to, da so tvoji spolno organi (penis, vagina, nožnica…) razviti. Pomembno je, da si dovolj čustveno zrel/a (znate prepoznavati, kontrolirati … svoja čustva), poučeni, da se znate zaščititi (pred nosečnostjo in spolnimi okužbami), da se znaš odločati v svojo korist …

Ena izmed pomembnejših stvari je tudi ta, da se imata z drugo osebo resnično rada, da si zaupata in da se lahko iskreno pogovarjata. V kolikor dovolj zaupaš svojemu ljubljenemu/svoji ljubljeni bo vse skupaj potekalo bistveno lažje, saj mu/ji lahko odkrito zaupaš svojo stisko, da ti je nerodno, ali enostavno to, da nimaš pojma, kako vse skupaj izgleda. No, če slednje resnično ne veš, si morda lahko vzameš v roke tudi kakšno zanimivo knjigo in si o tem še malo prebereš (povezava na seznam knjig) … Stvar bo postala malo bolj jasna in tudi tebe bo pomirilo, saj ti bo postala spolnost vsaj kanček bližja.

Iz napisanega se da seveda tudi razbrati, da je dobro, če si prepričan/a, ali želiš iti s trenutno izbrano osebo do konca. Če imaš občutek, da ji ne moreš zaupati, se z njo odkrito pogovoriti, se je dobro vprašati tudi to ali si želiš z njim/njo imeti prvi spolni odnos …

Ključne besede: spolnost, dotiki, seks, spolni odnos, prvič, začetek

Ne vem, ali sem pripravljen/a za prvi spolni odnos

Prvi spolni odnos je zagotovo tvoja pomembna odločitev, saj je prvi le enkrat. Mislim, da si vsi želimo, da bi bilo prvič (in seveda tudi v bodoče) nekaj posebnega, da bi nam ostalo v lepem spominu …

Poleg tega se zelo verjetno ob fantu/punci večkrat vprašaš, ali je pravi/prava in ali boš šel/a tokrat do konca. Velikokrat se zgodi, da bi rad/a vedel/a, če si dovolj star/a, razvit/a, zrel/a … In ja, vprašanja so čisto na mestu in dobrodošla. Vse prevečkrat se namreč morda obračaš na želje druge osebe (fanta/punce) in ne na svoje želje. Vprašanje je, ali si res že pripravljen/a?

Psihologi v številnih študijah ugotavljajo, da mladi v spolnih odnosih iščejo občutek varnosti in sprejetosti, ki je morda ne najdejo v krogu svoje družine. Le polovica mladih se za spolne odnose odloči zaradi ljubezni, drugi pa zaradi radovednosti, naključja ali vpliva alkohola ali drog. Razvoj osebnosti kaže, da se mladi v povprečju pred 17. letom težko v spolnosti odgovorno odločajo in da imajo zgodnji spolni odnosi tudi škodljive posledice za duševni razvoj. Tisti, ki prej začnejo s spolnimi odnosi so kasneje pogosteje žrtve psihičnih, telesnih ali spolnih zlorab, pogosteje pa tudi v življenju zlorabljajo druge… Tudi telo pred 17. letom še ni popolnoma biološko razvito, zato so posledice spolnosti, kot sta nosečnost in spolno prenosljive okužbe (s posledično neplodnostjo, okvarami notranjih organov, razvojem rakavih bolezni,…) hujše kot pri telesno zrelih ljudeh. Zato je odlaganje spolnega odnosa na čim kasnejši čas tvoja najboljša izbira!

Če te je strah, je to pomemben znak, ki ti kaže, da še nisi pripravljen/a za prvi spolni odnos. Običajno je tudi tako, da, v kolikor se vprašaš, ali si pripravljen/a, potrebuješ še čas. Morda za to, da se bolj prepričaš, ali je ljubljena oseba prava. Morda se o tem še nista dovolj pogovarjala in je bolje, da to storita prej, preden »gresta do konca«. Vsekakor je dobro in priporočljivo, da si vzameš malo več časa, da bo tvoja želja večja in da ljubljeno osebo malo bolje spoznaš. Prepričana sem, da prvi zmenek ni primeren tudi za prvi spolni odnos … Za spolnost potrebujemo ljudje čas, da je potem vse še lepše in predvsem varno, predvsem pa se je potrebno zavedati, da se kot otroka stara 15, 16 let morda še ne zavedata ranljivosti svojega telesa in duševnosti in da četudi menita, da sta zrela za spolne odnose, v večini primerov temu ni tako.

Še več, veliko nežnosti je, ki si jih lahko delita pred spolnimi odnosi in si na ta način izkazujeta pripadnost in ljubezen. Od prijetnega poljubljanja, do božanja, masažic … Ogromno možnosti za domišljijo in navsezadnje za ugotavljanje ali si z osebo nasproti sebe res želiš iti do konca.

Torej ne sili se in prisluhni sebi, da  se boš s čim manj dvomi spustil/a v nekaj tako lepega kot je spolnost. Nedvomno pa ne smeš siliti tudi drugega/drugo v nekaj, za kar še ni pripravljen/a. Ni namreč izkaz ljubezni to, da se odloči druga oseba za spolni odnos, ker si morda ti to želiš Bodi potrpežljiv/a, v kolikor si bolj izkušen/a in starejši/a od svojega fanta/svoje punce … Za vse bo še čas, ko bosta oba ugotovila, da je čas za vajin prvi skupni odnos. Pred tem pa si lahko izkazujeta ljubezen in se imata rada na mnogo drugih načinov.

PS: Ne pozabi prebrati strani o zaščiti, preden se spustiš do konca! Spolnost brez ustreznega znanja o zaščiti in varnih spolnih odnosih je lahko izjemno nevarna!!

Ključne besede: spolnost, spolni odnos, prvič, strah, pripravljenost, ne vem