Spolno prenosljive okužbe

AIDS in HIV

AIDS oziroma »sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti« je bolezensko stanje, ki ga povzroča virus HIV. Virus se prenaša pri nezaščitenem spolnem odnosu, stiku s krvjo in spermo okuženega ter z injekcijskimi iglami. Virus v telesu uniči tiste bele krvničke, ki so odgovorne za odpornost proti nalezljivim in rakavim boleznim.

Bolezen je zelo nevarna saj se jasni simptomi (bolezenski znaki) pokažejo šele čez čas, medtem pa lahko okuženi (ima v sebi virus HIV, vendar še ni bolan) virus nevede prenaša naprej. Okužbo z virusom HIV lahko delimo na akutno, zgodnje, srednje in pozno obdobje.

▪ akutno obdobje: Inkubacija traja 1-6 tednov in po tem času se pri večini okuženih pokažejo bolezenski znaki podobni gripi ali meningitisu (povišana temperatura, utrujenost, bolečine v mišicah, slabost, driska..)

▪ zgodnje obdobje: traja različno dolgo in običajno ni znakov bolezni razen občasnih glivičnih okužb kože (pordela koža).

▪ srednje obdobje: Pojavijo se glivična obolenja ustne votline in žrela (rdeče ali bele zaplate), vročina, driska, utrujenost, psihične motnje, bolečine rok in nog in spremembe na koži.

▪ pozno obdobje oz. AIDS: sama bolezen nastopi okoli 10 let po okužbi. Razvijejo se razni tumorji (nenaravna celična rast) in spremembe v prebavilih, bolnik pa navadno istočasno trpi zaradi mnogih okužb (prehladi, pljučnica, meningitis..), ki so posledica oslabljenega imunskega sistema.

Za AIDS še ne poznamo zdravila, že dalj časa pa poteka zdravljenje obolelih,  ki lahko precej podaljša bolnikovo življenje. Ker za AIDS ni zdravila je še toliko bolj pomembno, da kot preventivo pri spolnih odnosih uporabljamo kondom, ki predstavlja najbolj zanesljivo zaščito pred okužbo.

Kaj naj storim?

Če sumiš, da bi lahko bil/a izpostavljen/a okužbi z virusom HIV (npr. zaradi nezaščitenega odnosa s slabo poznano osebo) lahko opraviš anonimen odvzem krvi, kar bo ovrglo ali potrdilo sum na okužbo. Pomembno je vedeti, da lahko mine tudi od 3 do 6 mesecev preden bo okužba s HIV na testu jasno razvidna, zato se je treba po tem času znova testirati. Testiranje lahko opraviš na Zavodu za transfuzijo in Infekcijski kliniki v Ljubljani, ali v katerem izmed Zavodov za zdravstveno varstvo po Sloveniji.

Ključne besede: spolnost, spolno prenosljive okužbe, AIDS, HIV, virus, bolečina, zaščita, kondom

Gonoreja

Gonoreja je ena izmed najbolj razširjenih klasičnih spolnih bolezni pri nas. Podobno kot pri sifilisu gre za bakterijsko okužbo, ki se prenaša z nezaščitenimi spolnimi odnosi. Prvi simptomi se običajno pokažejo v 2 do 3 dneh po okužbi, razvoj bolezni pa se pri ženskah in moških razlikuje.

Ženske večkrat sploh ne zaznajo prvih  blagih znakov bolezni. Nekatere čutijo pekoč občutek ob uriniranju ali dobijo zelenkasto-rumen izcedek iz nožnice. Kasneje se pojavi bolečina v spodnjem delu trebuha in če bolezni ne zdravimo pride do poškodb rodil in neplodnosti.

Moški običajno prej opazijo znake bolezni, saj večkrat čutijo pekoč občutek ob uriniranju. Iz penisa lahko občasno priteče rumenkasta tekočina. Gonorejo se zdravi z antibiotiki.

Kaj naj storim?

Če pri sebi opaziš omenjene simptome se posvetuj s svojim zdravnikom ali ginekologom.

Ključne besede: spolnost, spolne bolezni, gonoreja, bolečina, izcedek, sečnica, bakterije, zaščita, kondom

Sifilis

Sifilis je bakterijska bolezen, ki se prenaša predvsem z nezaščitenim spolnim odnosom. Skozi zgodovino se ga je prijelo ime »veliki imitator«, ker so njegovi številni bolezenski znaki zelo podobni drugim obolenjem. Prvi znaki se običajno pokažejo okoli 3. tedna po okužbi.V začetni fazi se okužba prepozna po majhni rdečkasto – rjavi neboleči razjedi s trdimi robovi, ki nastane na mestu vnosa bakterije v telo. Zato te razjede največkrat najdemo na zunanjih delih spolovil. Začetne razjede izginejo tudi brez zdravljenja, po 6 tednih do 6 mesecih pa se po telesu pojavijo neboleči in nesrbeči izpuščaji in ostali simptomi (vročina, glavobol,..). V primeru, da sifilisa ne zdravimo, bakterija ostane v telesu in v roku nekaj let povzroči hude poškodbe notranjih organov in živčevja.

Za preprečevanje okužbe pri spolnem odnosu je potrebna uporaba kondoma. Pomembno je vedeti, da se sifilis prenaša tudi z oralnim spolnim odnosom (stik med usti in spolnim organom). Zato se ta ne priporoča, dokler partnerja in njegovih spolnih navad ne spoznate bolje. Sifilis se ne prenaša s kontaktom s straniščnimi školjkami, bazeni, oblačili ali jedilnim priborom. Po zakonu se morajo vse okužbe s sifilisom prijaviti, prav tako je obvezno tudi testiranje nosečnic. Bolezen se zdravi s penicilinom, zdraviti pa je potrebno tudi vašega spolnega partnerja.

Kaj naj storim?

Če na spolnih organih ali drugje po telesu opazite opisane razjede se takoj posvetujte s svojim zdravnikom ali ginekologom.

Ključne besede: spolnost, spolne bolezni, sifilis, razjeda, rana, ranica, bakterije, zaščita, kondom

Klamidija

Klamidija je pogosta spolno prenosljiva bolezen, ki jo povzroča bakterija Chlamydia trachomatis. Pri klamidiji večkrat ne opazimo jasnih znakov bolezni, zato se lahko zgodi, da je nekdo okužen (ima v sebi bakterijo), a tega sploh ne opazi. Najpogostejši znaki bolezni so bolečina pri lulanju in nenavaden vaginalni izcedek in krvavitev med dvema menstruacijama pri ženskah. Pri moških prihaja do izhajanja tekočine iz penisa (sečnice), pojavlja pa se tudi bolečina okoli penisa in včasih otekla moda. Klamidija se zdravi z antibiotiki, zdravljenje pa običajno traja 7 – 10 dni in je obvezno tudi za osebe s katerimi je okuženi imel spolne odnose. Glavna zaščita pred okužbo je uporaba kondoma.

Kaj naj storim?

Pojdi k svojemu osebnemu zdravniku ali v ginekološko ambulanto.

Ključne besede: spolnost, spolne bolezni, klamidija, bakterije, zaščita, kondom

Genitalni herpes

Povzroča ga virus Herpes simplex, ki se prenaša z nezaščitenimi spolnimi odnosi z okuženo osebo. Prenašalci virusa velikokrat ne vedo, da so okuženi, zato se virus še lažje in hitreje prenaša. Prvi znaki bolezni se pokažejo po 4 – 10 dneh, prepoznamo pa ga po razjedah na mestu, kjer je virus prišel v telo (penis, nožnica, ustnice, maternični vrat, zadnjična odprtina). Razjede (ranice) nastanejo iz pekočih a nebolečih izpuščajev  napolnjenih s prozorno tekočino, ki kasneje počijo. Včasih se pojavljajo tudi podobni znaki kot pri gripi, ter otekanje bezgavk in povišana temperatura. Ranice se zacelijo po približno treh tednih, virus pa ostane v telesu in občasno se znaki znova pojavijo.

Genitalni herpes ni ozdravljiv, obstajajo pa zdravila, ki lajšajo simptome.

Kaj lahko storim?

Uporabljaj zaščito pri spolnih odnosih (kondom) in izogibaj se oralnemu seksu (stik med usti in spolnim organom) z neznanci. Če opaziš na svojih ali partnerjevih genitalijah opisane izpuščaje se takoj posvetuj z zdravnikom ali ginekologom.

Ključne besede: spolnost, spolne bolezni, genitalni herpes, herpes, izpuščaji, ranice

Hepatitis (B)

Hepatitis je vnetje jeter, ki običajno nastane zaradi virusne okužbe. Virus se prenaša z nezaščitenimi spolnimi odnosi (brez uporabe kondoma), preko krvne transfuzije (prejemanje krvi preko infuzije) ali preko skupne uporabe injekcijskih igel in igel za tetoviranje. Bolezenski znaki so včasih neopazni, okužena oseba pa lahko virus takrat vseeno prenaša naprej na druge osebe. Prvi znaki bolezni se pojavijo 2 – 6 mesecev po okužbi. Običajno se pojavijo znaki zelo podobni navadni gripi kot so slabost, bruhanje, izguba apetita in telesne teže, driska in srbeča koža. Pojavlja se tudi zlatenica, ki se kaže kot porumenela barva kože in rumenkasta barva beločnic.

V nekaterih primerih je potrebno zdravljenje v bolnišnici, običajno pa oboleli razvijejo doživljenjsko imunost na virus, kar pomeni, da ob ponovnem stiku z virusom ne zbolijo. Nekateri (do 10 odstotkov) postanejo kronični prenašalci virusa (prenašajo ga celo življenje) in včasih razvijejo kronično obolenje jeter, ki vodi v cirozo jeter ali rak na jetrih.

Kaj lahko storim?

Če opaziš opisane simptome obišči osebnega zdravnika. Pri spolnem odnosu vedno uporabljaj kondom. V primeru tetoviranja kože se prepričaj, da se zmeraj uporabi sterilna igla. Proti hepatitisu B se je mogoče tudi cepiti in se tako že preventivno izogniti okužbi.

Ključne besede: spolnost, spolne bolezni, hepatitis, B, virus, slabost, driska, zlatenica

Sramne uši

Sramne uši so majhni kožni zajedalci, ki se prenašajo s spolnimi stiki, preko posteljnine ali s souporabo straniščne deske. Prepoznamo jih po srbečici v področju sramnih dlak (dlake okoli spolnih organov), kjer so vidne uši in gnide. Potrebno je približno 1-2 tedna, da postanejo sramne uši opazne. Sramne uši sicer ne povzročajo posebnih zdravstvenih težav, vendar so zelo neprijetne. Zdravijo se z uporabo sredstev za razuševanje, zdraviti pa se mora tudi tvoj partner. Hkrati je potrebno očistiti (prekuhati) oblačila, spodnje perilo in posteljnino.

Kaj naj storim?

V primeru sramnih uši pojdi k osebnemu zdravniku ali ginekologu.

Ključne besede: spolnost, spolne bolezni, sramne uši, uši, uš, gnide, sramne dlake, dlake