Stiske

Včasih ti je prijetno, da si sam/a. Lahko počneš stvari, ki jih morda ne bi, ko imaš družbo. Lahko v miru bereš knjigo, gledaš televizijo ali razmišljaš. Kadar pa si želiš pogovora s prijateljem ali nekom, ki ti je blizu in ni nikjer nikogar, se morda počutiš osamljeno. Vsak od nas se je že kdaj počutil osamljenega. Ljudje se počutimo osamljene iz različnih vzrokov. Običajno doživljamo osamljenost zaradi občutkov:

  •  izločenosti iz skupine, ki bi ji radi pripadali,
  •  da nas ljudje, ki so okoli nas, nimajo radi in jim ni mar za nas,
  •  da ne moremo z nikomer deliti svojih skrbi,
  •  drugačnosti od ljudi, ki so okoli nas.

Lahko imaš veliko prijateljev, pa si kljub temu kdaj osamljen. Ravno takrat, ko potrebuješ nekoga za pogovor, nikogar ni.

Razlog za osamljenost je pogosto tudi selitev v nov kraj. Za vsakega človeka je lahko selitev zelo stresna in boleča. Znajdeš se med novimi ljudmi, v novem okolju, v novi šoli, kjer se že vsi med seboj poznajo in imajo prijatelje. Pogrešaš stare prijatelje, sosede, naše staro stanovanje in staro šolo. Ko novih vrstnikov ne poznaš, se je včasih zelo težko vklopiti v skupino, saj te je strah, da te ne bodo sprejeli medse in te nihče ne bo maral. Čeprav ti je nerodno, se skušaš potruditi, biti prijazen in navezati stik.

Marsikomu se včasih zdi, da imajo vsi razen njega veliko prijateljev. Zaradi tega se morda bojiš poiskati nove prijatelje in dobiš občutek, da nima smisla biti prijazen. Vendar se počutiš še bolj osamljeno in nesrečno, če si nesramen, saj se te ljudje res začnejo izogibati. Vsakdo, ki se čuti osamljenega in si želi prijateljev, mora sam pri sebi premisliti, kakšne prijatelje si želi. Kako želiš, da se prijatelji obnašajo do tebe in kako se moraš ti obnašati do njih, da bi dober odnos obdržal. Pogosto pri iskanju prijateljev pomaga, da se začneš ukvarjati s čim, kar te veseli in se vključiš v kakšno interesno dejavnost (se začneš ukvarjati s kakšnim športom, glasbo ali pa se vpišeš v kakšen krožek). Tam lahko spoznaš zanimive ljudi, s katerimi lahko stkeš pravo prijateljstvo, če se le potrudiš.

Ključne besede: osamljenost, prijateljstvo, selitev, bolečina, odnos