Telesni razvoj

Pri mlajšem šolskem otroku (6,5–11,5 let) se na področju telesnega razvoja dogaja dokaj malo. Pomemben v tem času je predvsem razvoj grobe (npr. gibanje rok in nog) in fine (npr. natančno gibanje prstov) motorike, otroci v tem času vse bolj razvijajo sposobnosti gibanja, držanja ravnotežja. Pri tem razvoju je vse pomembnejše učenje, vloga spontanega (od učenja neodvisnega) zorenja je vse manjša, zato je omejevanje gibanja v tem obdobju zelo škodljivo. Otroci razvijejo na gibalnem področju svoje lastne interese in se usmerjajo v določene športe.

Mladostništvo je obdobje, ki traja od 12. do 24. leta. V tem obdobju se na telesu posameznika razvijajo tako imenovani spolni znaki (dečkom se poglobi glas, začne jim poganjati brada, deklicam zrastejo prsi, pojavi se menstruacija, obojim se spremeni telesni vonj, pojavljajo se akne …). V tem so si posamezniki med seboj zelo različni. V splošnem deklice hitreje vstopajo v puberteto in spolno dozorijo, vendar pa je začetek indinamika razvoja posameznih značilnosti od posameznika do posameznika različna. To pomeni, da so lahko nekateri posamezniki pri isti starosti še povsem otroškega izgleda, drugi pa izgledajo že povsem odraslo. Pogosto se tako pojavijo vprašanja, ali bi dekle že moralo imeti menstruacijo, kako velik bi moral biti fantov spolni ud in podobno.

Pri dekletih naj bi spremembe potekale takole:

 

Pri fantih naj bi spremembe v povprečju potekale pri naslednjih starostih:

 

 

Odstopanja od teh obdobij so lahko še vedno normalna. Če nisi prepričan o tem, kako je z ustreznostjo dinamike oziroma hitrostjo tvojega razvoja, se o tem posvetuj s svojim zdravnikom.

V tem obdobju zaradi hitrejšega razvoja potrebujemo več energije, vitaminov in mineralov kot prej, zato se poveča apetit. Skrb za telesno težo se v teku adolescence pri večini povečuje, kar lahko pripelje do preskromnega prehranjevanja. V grobem ti lahko pri oceni, kako je s tvojo težo, pomaga indeks telesne mase, ki ga lahko izračunaš tule(povezava na http://www.roche.si/default-30200.html?PHPSESSID=5c288cf19119bf6cafabd445f421ce17). Skrbeti moraš, da je številka primerno visoka (ustrezne vrednosti za različne starosti lahko najdeš tule (povezava na http://www.tosemjaz.net/clanki/index.php?TE=3&CL=1&ST=2&PO=6)), poleg tega pa moraš paziti, da s prehrano dobiš vse snovi, ki so potrebne za rast. O tem se lahko posvetuješ s svojim zdravnikom, strokovnjakom za prehrano ali pa se oglasiš na TOM.

Ključne besede: telesni razvoj, teža, spolni organi, indeks telesne mase