Težave v družini

Družina je edinstvena skupina ljudi, ki so nenehno duševno in telesno povezani in odvisni drug od drugega. Za vsakega otroka je zelo pomembna, saj naj bi ga s svojo ljubeznijo varovala in ga postopno pripravljala za samostojno življenje. V družini ali z njeno pomočjo otrok premaguje svoje razvojne težave in družina ima zelo velik vpliv na njegovo osebnost na vseh razvojnih stopnjah. Naučila naj bi ga vsega potrebnega za življenje, med drugim tudi, kako premagovati težave, iskati rešitve, se pogajati ali celo prepirati. Zato so težave v družini lahko povsem normalna stvar, čeprav jih včasih tako ti, kot otrok ali mladostnik kot tudi starši doživljate zelo travmatsko.

Krize so pogostejše predvsem v obdobju odraščanja, ki danes ni tako enostavno. Družina se sreča z osamosvajanjem, uporom, kljubovanjem svojega naraščajnika. Ta pa se sreča z omejitvami, pa tudi z nerazumevanjem staršev, ki ne znajo vedno vzgajati svojih otrok na smiseln in plodovit način. Pogoste pritožbe so:”Starši me ne razumejo! Ne pustijo mi dovolj svobode!” Tovrstni konflikti v družini so čisto normalni in celo potrebni, če hočemo, da se bo mladostnik znal zdravo postaviti zase, da se bo naučil pogovarjati in reševati težave na sprejemljiv način.

Vsaka družina ima svoje življenje, svoje padce in dvige, »zdrse« oz. obdobja, ko svoje vloge ne opravlja dobro. To so lahko popolnoma običajne krize, kot menjava službe ali šole, izguba zaposlitve, denarne težave, ali težje krize, kot bolezen  ali smrt enega od članov, ločitve, nesreče, ko se morajo družinski člani dodobra prilagoditi novim razmeram. To so krize, ki se jim pogosto ne moremo izogniti, saj nihče od nas ni popoln in zaradi tega tudi naše družine niso popolne. Pomembno pa je, da se tega zavedamo in v zvezi s to nepopolnostjo kaj ukrenemo.

Zakaj včasih družinske težave prestopijo mejo, ko lahko še govorimo o “zdravi” ali normalni družini, in povzročijo otroku probleme?

Družina ves čas vzdržuje neko dinamično notranje ravnotežje. Sprememba pri enem članu družine vpliva na vse druge člane. Težava pri otroku je najpogosteje opozorilo, da se nekaj v družini dogaja. Družino lahko primerjamo s telesom. Vsak  del telesa je odvisen od drugih in od celotnega telesa. Če zboli roka, čuti to vse telo in delo mora prevzeti druga roka. Da se ohrani ravnovesje, morajo drugi deli telesa prevzeti njeno vlogo. In nasprotno, če telo nezdravo živi (človek kadi, pije preveč alkohola, se nezdravo prehranjuje, doživlja strese…), če je bolno, se bo to najprej pokazalo v njegovem najšibkejšem organu, v šibki točki. Pri prvem se bodo pojavili glavoboli, pri drugem alergije, pri tretjem težave z želodcem.

Tako je tudi v družini. Če ima kdo težavo, jo občutijo vsi. Prav tako je, če kdo zboli.  Če se družinski člani drug drugemu prilagodijo, se lahko v družini vzpostavi ponovno ravnotežje.

Če pa je družina »bolna« ali »nezdrava«, najprej odpovejo najšibkejši člani, navadno otroci. Ti potrebujejo pomoč za rešitev svojih težav, ker družina ni dovolj varna in zdrava, da bi ji lahko zaupali. Starši se ukvarjajo s svojimi osebnimi, ljubezenskimi, zdravstvenimi težavami, zato se otroku ne posvečajo dovolj ali celo pozabijo nanje. Rešitve svojih težav iščejo v raznih odvisnostih (alkoholu, službi, odnosih…), kar lahko kmalu privede do zanemarjanja ali celo do nasilja nad otrokom.

Kaj pa otrok? Kako naj si pomaga?

Če si v stiski, je najbolje, da poiščeš pomoč pri odrasli osebi, ki ji zaupaš. Če se ne moreš pogovoriti s starši, lahko poveš starim staršem, teti, stricu, učiteljici, šolski svetovalni delavki. Ena izmed mogočih rešitev je tudi klic na TOM, kjer te lahko poslušamo, s tabo razmišljamo, iščemo rešitve ali ljudi, ki bi ti lahko bili v pomoč.

Ključne besede: družina, težave, konflikti, prepir, starši, otroci