Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si

Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si za otroke, najstnike, starše in učitelje je vir številnih informacij o pametni in varni rabi spletnih storitev in drugih sodobnih tehnologij, s katerimi se srečujejo otroci, najstniki, starši in učitelji.

Osrednji vir informacij je spletna stran www.safe.si s številnimi nasveti in informacijami, kako čim bolj varno uporabljati internet, družabna omrežja, aplikacije na mobilnih telefonih in drugo sodobno tehnologijo, povezano z internetom. Poseben razdelek (Središče za pomoč) je namenjen vsem, ki so na internetu zabredli v težave in sedaj potrebujejo rešitev. Številni vodiči po družabnih omrežjih so uporabni, kadar skušamo čim bolj poskrbeti za svojo zaščito, saj so v njih prikazane nastavitve zasebnosti, ki omogočajo čim večjo varnost.

Poleg nasvetov so na spletni strani tudi številni videi z informativno in osveščevalno vsebino, tudi risanke Ovce.sk za najmlajše. Učitelji bodo našli številna gradiva, ki so jim lahko v pomoč pri pripravi vsebin za ure o varni rabi interneta in nasvete glede uporabe interneta in drugih tehnologij v šoli. Starši bodo na spletni strani našli številne nasvete za pravilno razumevanje in uvajanje sodobne tehnologije pri vzgoji otrok.

Safe.si izvaja delavnice o varni rabi interneta za učence in dijake na osnovnih in srednjih šolah. Prav tako pa pripravljajo tudi predavanja za starše in izobraževanje za učitelje in druge zaposlene na šolah. Na predavanjih in izobraževanjih se udeleženci seznanijo s pastmi in tveganji uporabe interneta.

Safe.si je tudi koordinator aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta, ki je vsako leto drugi torek v februarju. Ob dnevu varne rabe interneta Safe.si vsako leto pripravi številne aktivnosti, ki promovirajo uporabo interneta in sodobnih tehnologij na varen in prijazen način.

Izvajalci: koordinator Univerza v Ljubljani Fakulteta za družbene vede v partnerstvu z Zavodom Arnes, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in Zavodom MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče  Financerji: Agencija INEA pri Evropski komisiji (prek Instrumenta za povezovanje Evrope) in Ministrstvo za javno upravo.